Economic Botany Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Economic Botany Interview Questions & Answers

Economic botany is the study of the association among people (persons and cultures) and plants. If you are interested in the Environment subjects that to on the plants then this Economic Botany is the job you can apply. To clear any interview one must work hard on all the topics. So in order to help you to get your desired Economic Botany jobs we have framed all type on Economic botany Interview Question and Answers on our site page. There may companies that offer job roles like Coordinator of Digital Learning, Museum Curator I, Program Naturalist, Ecologist, Technical Executive, and Adjunct Faculty – Agriculture along with this there are many other roles also. For more details on Economic Botany jobs and interview question visit our Website Wisdomjobs Economic botany page.

Economic Botany Interview Questions

Economic Botany Interview Questions
    1. Question 1. How Does Caffeine Effect Plant Growth?

      Answer :Minerals like potassium are often found alongside caffeine when it occurs in plant sources like coffee beans, and that could help the plant grow faster. However, the caffeine itself would be unlikely to have any affect on the plant’s rate of growth. I tested it and the plant grew at normal rate but the leaves were more wrinkly and browner

    2. Question 2. How Do You Determine If A Molecule Is Polar Or Non-polar?

      Answer :

      A polar molecule is a molecule that has a net dipole moment due to its having unsymmetrical polar bonds.Two factors go into determining if a molecule is a polar. To determine if a molecule (or ion) is polar or non-polar,

      you must determine both factors:

      1. The polarity of the individual bonds in the molecule;
      2. The shape or geometry of the molecule

    3. Question 3. What Is The Difference Between Xylem And Phloem?

      Answer :

      Both xylem and phloem are vascular tissues found in a plant. Xylem is a tubular structure, which is responsible for water transport from the roots towards all of the parts of the plant. Phloem is also a tubular structure, which, on the other hand, is responsible for the transportation of food and other nutrients needed by plant.

    4. Question 4. What Is A Characteristic Feature Of A Carrier Protein In A Plasma Membrane?

      Answer :

      Carrier proteins are globular proteins which are specific it their action and thus regulate the entry and exit of particles into the cell. They help in the conduction of ionic substances and polar substances

    5. Question 5. What Are Living And Nonliving Reservoirs?

      Answer :

      Viruses are both living as well as non-living. They have reservoirs of genes. A single nucleotide is a unit of gene. Viral genes make use of host raw material (non-living elements/organic moieties/ water etc.,) including elements to synthesize organic molecules or macromolecules. Subsequently, viruses replicate themselves thereby reproduce within the living cells.

      On crystallization, they become non-living and can stay in this state for years until they enter again into a living host to multiply. Certain plant viruses are transmitted to the progeny through seeds. Viruses evolve as any other living being. Therefore, now virus names are written in italics like binomial/trinomial names similar to scientific name of any other living organism i.e. Tobacco mosaic virus.

    6. Question 6. What Are Analogies For Centrioles?

      Answer :

      A Centriole is like a straw because they both are tubesthat let things get from one end to the other end. The centriole has a round look to it because it is made from nine triplets of microtubules that make a straw-like look.

    7. Question 7. What Is An Analogy For A Smooth Endoplasmic Reticulum?

      Answer :

      Endoplasmic reticulum (ER) is like a manufacturing plant, like a factory, where proteins and lipids are made. This is also where things are packaged into boxed and sent off to different places. In the cell the smooth ER is a network of membrane bound bodies which lack ribosomes (the molecules used in protein synthesis) and its primary function is to modify, encapsulate and transport newly synthesized proteins and lipids which will be secreted or remain in the cytoplasm as membrane bound vesicles.

      The smooth ER can also be compared to a highway, or a protein and lipid highway, if you will. It is sometimes called the transitional ER because it contains exit sites from which transport vesicles carrying these proteins and lipids bud off for transport to the Golgi apparatus. It is usually prominent in cells that specialize in lipidmetabolism and synthesis.

    8. Question 8. Why Do Organisms Live In Certain Places?

      Answer :

      Think of that, the temperature difference in the desert is huge. So in order to survive, the cactus plant reduces heat gain and heat loss as well as water loss. (E.g. narrow pin shaped leaves, long extensive roots)

    9. Question 9. Who Created The Two-part Naming System Used In Biology?

      Answer :

      The scientific naming system that is used worldwide today was first devised by Swedish naturalist Carl Linnaeus in 1737. He proposed a two-part naming system, which classifies every living organism with a string of Latin and Greek identifiers. Full names are devised starting with kingdom and extending downward through phylum, subphylum, class, order, family, genus and species. The two-part name, or binomial name, consists of the genus and species of the organism and used to prevent the confusion that may arise with common names.

    10. Question 10. How Does The Odor Of Flower Petals Help Pollination?

      Answer :

      The purpose of the perfume is to attract a pollinator – insect, bat, bird or whatever. The reward for the pollinator is a meal of nectar, which is produced by the flower.

    11. Question 11. What Is An Analogy For Microtubules?

      Answer :

      Microtubules have two main functions in cells and in doing so act like a skeleton as well as like railroad tracks. Microtubules are the main structural component of the cytoskeleton in cells, which provides the cell with structure and rigidity and determines the shape of the cell. They also serve to transport vesicles and proteins within the cytoplasm through transport proteins called kinesins and dyneins, which act much like railroad cars.

    12. Question 12. Why Does Dna Twist?

      Answer :

      If it did not twist, would you expect it to fit into the miniscule cell? As we all know, if we join all of the DNA molecules from a person’s body end to end, we would get length three times the distance from the centre of the earth to the sun! Therefore, DNA does not have a choice but to follow the super solenoid structure. This is also aided by the purine-pyrimidine linkages, to balance the weight of DNA components. Why pressing down on thecover slip does not remove excess water.

      Because of Newton’s Third Law of Motion: Every action has an equal an opposite reaction and hydraulic pressure. When you press down on the cover slip, the water underneath it pushes back against you with the same force that you are pressing down on it. If you want to get the water to moveout from under the cover slip, you need to direct it to the side. One way to do this is to lift an edge and break the suction, then set it back down on one edge first to let the water run out, then press it down. This creates a side motion so the water does not push straight up into thecover slip, but pushes at an angle, which allows it to run out.

Medical Terminology(adaptive*) Tutorial

Economic Botany Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Medical Terminology(Adaptive*) Tutorial