Dot Net Remoting Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Dot Net Remoting Interview Questions & Answers

Want to grow upright in Dot Net Remoting? Then you are at the right place for getting good Dot Net Remoting job interview questions. Dot Net remoting allows you to construct extensively distributed applications effortlessly, whether application components are spread out across the entire world or all on one computer. You can make client applications that use objects in other applications on the same computer or on any other computer that is accessible over its network. Top Dot Net Remoting jobs are listed frequently in Wisdomjobs for positions like Advanced Software Engineer, Team Leader, Technical Lead, Technical Leader, Software Developer, Project Manager, Programmer Analyst, Technology Leader etc. To know more about updates and expected interview questions please visit Dot Net Remoting job interview questions and answers page framed by experts.

Dot Net Remoting Interview Questions

Dot Net Remoting Interview Questions
    1. Question 1. What’s A Windows Process?

      Answer :

      It’s an application that’s running and had been allocated memory.

    2. Question 2. What’s Typical About A Windows Process In Regards To Memory Allocation?

      Answer :

      Each process is allocated its own block of available RAM space, no process can access another process’ code or data. If the process crashes, it dies alone without taking the entire OS or a bunch of other applications down.

    3. Question 3. Why Do You Call It A Process? What’s Different Between Process And Application In .net, Not Common Computer Usage, Terminology?

      Answer :

      A process is an instance of a running application. An application is an executable on the hard drive or network. There can be numerous processes launched of the same application (5 copies of Word running), but 1 process can run just 1 application.

    4. Question 4. What Distributed Process Frameworks Outside .net Do You Know?

      Answer :

      Distributed Computing Environment/Remote Procedure Calls (DEC/RPC), Microsoft Distributed Component Object Model (DCOM), Common Object Request Broker Architecture (CORBA), and Java Remote Method Invocation (RMI).

    5. Question 5. What Are Possible Implementations Of Distributed Applications In .net?

      Answer :

      .NET Remoting and ASP.NET Web Services. If we talk about the Framework Class Library, noteworthy classes are in System.Runtime.Remoting and System.Web.Services.

    6. Question 6. When Would You Use .net Remoting And When Web Services?

      Answer :

      Use remoting for more efficient exchange of information when you control both ends of the application. Use Web services for open-protocol-based information exchange when you are just a client or a server with the other end belonging to someone else.

    7. Question 7. What’s A Proxy Of The Server Object In .net Remoting?

      Answer :

      It’s a fake copy of the server object that resides on the client side and behaves as if it was the server. It handles the communication between real server object and the client object. This process is also known as marshaling.

    8. Question 8. What Are Remotable Objects In .net Remoting?

      Answer :

      Remotable objects are the objects that can be marshaled across the application domains. You can marshal by value, where a deep copy of the object is created and then passed to the receiver. You can also marshal by reference, where just a reference to an existing object is passed.

    9. Question 9. What Are Channels In .net Remoting?

      Answer :

      Channels represent the objects that transfer the other serialized objects from one application domain to another and from one computer to another, as well as one process to another on the same box. A channel must exist before an object can be transferred.

    10. Question 10. What Security Measures Exist For .net Remoting In System.runtime.remoting?

      Answer :

      None. Security should be taken care of at the application level. Cryptography and other security techniques can be applied at application or server level.

    11. Question 11. What Is A Formatter?

      Answer :

      A formatter is an object that is responsible for encoding and serializing data into messages on one end, and deserializing and decoding messages into data on the other end.

    12. Question 12. Choosing Between Http And Tcp For Protocols And Binary And Soap For Formatters, What Are The Trade-offs?

      Answer :

      Binary over TCP is the most effiecient, SOAP over HTTP is the most interoperable.

    13. Question 13. What’s Singlecall Activation Mode Used For?

      Answer :

      If the server object is instantiated for responding to just one single request, the request should be made in SingleCall mode.

    14. Question 14. What’s Singleton Activation Mode?

      Answer :

      A single object is instantiated regardless of the number of clients accessing it. Lifetime of this object is determined by lifetime lease.

    15. Question 15. How Do You Define The Lease Of The Object?

      Answer :

      By implementing ILease interface when writing the class code.

    16. Question 16. Can You Configure A .net Remoting Object Via Xml File?

      Answer :

      Yes, via machine.config and application level .config file (or web.config in ASP.NET). Application-level XML settings take precedence over machine.config.

    17. Question 17. How Can You Automatically Generate Interface For The Remotable Object In .net With Microsoft Tools?

      Answer :

      Use the Soapsuds tool.

    18. Question 18. What Is Serialization Formatters In .net Remoting ?

      Answer :

      When any object is to be sent across the transport channel, it must be serialized and packed into a data format that can be transmitted with the wire. On the other end of the wire, this serialized data is read and deserialized back to the actual object. This Serialization is done by message-serialization formatters which convert the field or object’s state into a format that is helpful for storage or transmission. Dot Net framework provides us two message-serialization formatters one of them is a binary serialization formatter which converts an object’s state into a binary stream and other is SOAP serialization formatter which converts it into an XML string representation that’s human readable. The binary serialization formatter much slightly faster.

    19. Question 19. What Is .net Remoting ?

      Answer :

      .NET Remoting is an enabler for application communication. It is a generic system for different applications to use to communicate with one another. .NET objects are exposed to remote processes, thus allowing interprocess communication. The applications can be located on the same computer, different computers on the same network, or even computers across separate networks.

    20. Question 20. .net Remoting Versus Distributed Com ?

      Answer :

      In the past interprocess communication between applications was handled through Distributed COM, or DCOM. DCOM works well and the performance is adequate when applications exist on computers of similar type on the same network. However, DCOM has its drawbacks in the Internet connected world. DCOM relies on a proprietary binary protocol that not all object models support, which hinders interoperability across platforms. In addition, have you tried to get DCOM to work through a firewall? DCOM wants to communicate over a range of ports that are typically blocked by firewalls.

      There are a ways to get it to work, but they either decrease the effectiveness of the firewall (why bother to even have the firewall if you open up a ton of ports on it), or require you to get a firewall that allows support for binary traffic over port 80. .NET Remoting eliminates the difficulties of DCOM by supporting different transport protocol formats and communication protocols. This allows .NET Remoting to be adaptable to the network environment in which it is being used.

    21. Question 21. What Is Channels?

      Answer :

      Remote objects are accessed through Channels. Channels physically transport the messages to and from remote objects. There are two existing channels TcpChannel and HttpChannel. Their names give away the protocols that they use. In addition, the TcpChannel or HttpChannel can be extended, or a new channel created if you determine the existing channels do not meet your needs.

    22. Question 22. Security In Remoting?

      Answer :

      Security is of paramount importance to any distributed application. Although the .NET Remoting infrastructure does not define any security features itself, because distributed applications are managed code they have full access to all of the .NET security features. In addition, the HTTP channel, when used with IIS, allows you to take full advantage of the authentication and authorization features that are available to Web based protocols. If you choose to use a protocol other than HTTP with IIS, then you have the opportunity to create your own security infrastructure.

    23. Question 23. Advantage Of Remoting Over Web Services?

      Answer :

      .NET Remoting is a distributed objects infrastructure. It allows processes to share objects—to call methods on and access properties of objects that are hosted in different application domains within the same process, different processes executing on the same computer, on computers on an intranet, or on computers distributed over wide areas. .NET Remoting supports many different communications protocols, including the SOAP/HTTP protocol used by ASP.NET Web services. Support for other protocols makes it possible to provide much faster communications in .NET Remoting than would be possible with ASP.NET Web services.

      The ASP.NET programming model is tied specifically to IIS, and is limited to creating Web services that use the producer/consumer model. .NET Remoting, on the other hand, can share objects from any type of application.The .NET Remoting system, as an integral part of the .NET Framework, supports full .NET type system fidelity. You can pass any object across the wire to a client. This is in contrast to ASP.NET, which is limited to data types that can be expressed with WSDL and XSD.

    24. Question 24. Scope Of Publication?

      Answer :

      .NET Remoting exposes objects to other application domains as if they are local, with a few exceptions. The two exceptions most likely to trip you up are:
      • Static members are never remoted. Remoting always deals with some form of object instance member.
      • Private methods are never remoted. You cannot wrap and pass a delegate to a private method.
      This includes remote event handlers. The other exceptions are less likely to cause you trouble. The online documentation provides a complete list and explanation of the exceptions.

    25. Question 25. What Are The Proxies?

      Answer :

      In the general sense, a proxy is any object that stands in for another, either servicing requests directly or passing the requests on to the object for which it is standing in. In .NET Remoting, the proxy manages the marshaling process and the other tasks required to make cross-boundary calls. The .NET Remoting infrastructure automatically handles creation and management of proxies, although it is possible to create your own proxy classes to plug in to and customize proxy creation, marshaling, and other proxy-related tasks.

    26. Question 26. What Is Abstract?

      Answer :

      .NET Remoting provides a powerful and high performance way of working with remote objects. Architecturally, .NET Remote objects are a perfect fit for accessing resources across the network without the overhead posed by SOAP based WebServices. .NET Remoting is easier to use than Java’s RMI, but definately more difficult than creating a WebService.

Asp.net Tutorial

Dot Net Remoting Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

ASP.NET Tutorial