Dietician Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Dietician Interview Questions & Answers

Dietician is one who is expert in dietetics; that is, human nutrition and the regulation of diet. Based on the medical condition and individual needs, dietician changes the patient’s nutrition. Dietitians are regulated healthcare professionals licensed to assess, diagnose, and treat nutritional problems. Once you become a dietitian, you’ll counsel others on proper eating habits to help promote overall health and prevent chronic illnesses. One should have prior experience to make themselves ready for interview. Good number of positions is available for the candidates. Good knowledge on Dietician will boost your confidence. Follow our Wisdomjobs page for Dietician interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt. Interview questions are exclusively designed for job seekers to assist them in interviews.

Dietician Interview Questions

Dietician Interview Questions
    1. Question 1. Mention What Is The Balanced Diet Of An Adult Should Be Comprised Of On A Single Day?

      Answer :

      On a single day, balanced diet of an adult should comprise of:

      1. Protein – 50 grams
      2. Fat – 70 grams
      3. Carbohydrates – 310 grams
      4. Sugars – 90 grams
      5. Sodium – 2.3 grams
      6. Dietary Fibre – 30 grams
      7. Saturated Fatty Acids – 24 grams
      8. Total Energy per day – 8,700 kilojoules

    2. Question 2. As Far As Meal Preparation Is Concerned, What Is The Role Of A Dietitian?

      Answer :

      While dietitians do not usually handle actual cooking duties, they may provide vital information to food preparation workers about cooking, such as how much salt to use and what type of bread a client should be eating. In some facilities, dietitians help with actual cooking as well.

    3. Question 3. How Do You Gauge Your Clients’ Progress?

      Answer :

      Gauging a client’s progress is very important if you want to reach your goals. How a client is feeling sometime after starting the diet, his or her physical appearance and vital signs, and blood reports usually help me gauge how they are progressing, and to determine what the next step will be.

    4. Question 4. As Far As Client Education Is Concerned, Where Would You Place It On A Scale Of 1 To 10? Why?

      Answer :

      If 1 is the lowest, I would place client education at 10. It is imperative for clients to know exactly what they are getting into when they come for a consultation. Also, it is important for them to understand the benefits of good diet so that they can stick to it.

    5. Question 5. Speaking Of Immunity, Have You Ever Worked With Clients Who Have Autoimmune Diseases?

      Answer :

      Yes. I have many clients who come to me to help them handle their symptoms through proper diets. I have worked with client who have been diagnosed with SLE-RA, MS, MG and Pemphigus.

    6. Question 6. Do You Think That An Individual’s Diet Is A Great Factor In Keeping Diseases At Bay?

      Answer :

      For sure. A healthy diet automatically translates into a strong immune system.

    7. Question 7. What Are Some Of The Main Duties Of A Dietitian?

      Answer :

      Dietitians make sure that clients health and diet needs are managed through well-balanced diet plans. They assess clients’ health requirements and current diets, look through their medical histories, create and implement diet plans to meet each client’s specific requirements, and ensure that any needed changes are incorporated into their diets.

    8. Question 8. When Dietary Supplements Can Be Harmful To An Individual?

      Answer :

      Dietary supplement can be harmful in following conditions:

      • Using a supplement with medications.
      • Substituting with supplement to the prescribed medicine without taking advice from a physician.
      • Taking excess of vitamins like vitamin A, D or minerals like Iron.

    9. Question 9. What Are The Benefits Of Spices In Food?

      Answer :

      Spices not only adds taste to our food, but also give nutritional value:

      • Rosemary: It contain essential volatile oils and are rich in minerals and vitamin B. It is used for diuretic disorder, to cure flatulence and to treat neuralgia pain, etc.
      • Cummins: It contains phytonutrients, essential oil and antioxidants.
      • Bay leaf: It is a very good source of many vitamins like niacin, pyridoxine, pantothenic acid, etc.
      • Cinnamon: It has the highest amount of anti-oxidant than any other source found in nature. It is used as anti-septic for teeth and gum.
      • Mustard seeds: They are also rich in nutrients, antioxidants and B-complex vitamins.
      • Coriander seeds: It is rich in minerals like copper, calcium, potassium, manganese, etc.
      • Saffron: It also contains anti-oxidant and anti-depressant properties.
      • Fenugreek seeds: Fenugreek is a rich source of minerals, vitamins and phytonutrients. Apart from that they are also a rich source of dietary fiber, and it is used to cure digestive problems, reduce cholesterol and bronchitis.
      • Cloves: It is considered as a good source of vitamins like vitamin A and carotene, but this should be consumed in a small portion as it may cause acidity and burning sensation if taken in excess. It acts as an anti-inflammatory agent and reduce blood glucose level in diabetics.
      • Cardamom: It contains essential volatile oils, and rich in minerals. It is used as an anti-oxidant.

    10. Question 10. List Out Some Of The Sources Of Antioxidant?

      Answer :

      Antioxidant eliminates toxin present in our body, some of the rich sources of anti-oxidant are

      1. Berries
      2. Broccoli
      3. Garlic
      4. Tomatoes
      5. Green tea

    11. Question 11. Is It Good To Avoid Fat For Weight Loss?

      Answer :

      It depends on what type of fat you are avoiding, if you are avoiding un-saturated fats than its good. Otherwise, it may show adverse effect as fat are equally important for functioning of the body.  It is scientifically proven that 35% of your daily calorie should come from the fat (virgin olive oil, nuts, seeds and natural nut butters).

    12. Question 12. What Is Gmo And What Are The Pros And Cons Of The Gmo Food?

      Answer :

      GMO stands for genetically modified foods, this type of food is artificially bred under supervision to yield a food with desire quantity and quality.

      Pros:

      • Heavily Tested: Intense and gruesome testing on animals, scientifically it was proved that GMO are safe to consume.
      • Impact on Farming: GMO enables plants to be modified and grow, even in most bizarre conditions.
      • Cheaper Food: Easier farming process means cheaper food.
      • Increased Nutritional Value: It helps to yield food high in its nutritional value.

    13. Question 13. List Out Some Of The Dietary Minerals Included In Our Daily Intake?

      Answer :

      Some of the minerals included in our daily intake includes:

      • Calcium: Milk and milk product ( 700 mg/day)
      • Magnesium: Green Vegetables and Nuts ( 150-500 mg/day)
      • Phosphorus: Meat, fish, dairy products ( 550 mg/day)
      • Chloride: Salt and salty food (No fixed value)
      • Cobalt: Seafoods, meats and milk products (No fixed value)
      • Iodine: Seafoods, shellfish, cod liver oil and milk (130 ug/day)
      • Fluoride: Seafood, tea and water (No fixed value)
      • Sodium: Salt, cheese, soups (575 – 3500 mg/day)
      • Iron: Meat, dried fruit, green vegetables + vit C (9-20 mg/day)
      • Manganese: Tea (1-10 gm/day)
      • Molybdenum: Meat, cereals and milk (No fixed value)
      • Zinc: Seafood, eggs,pulses ( 9.5 mg/day)
      • Selenium: Seafood, cereals ( 55ug/day)

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Dietician Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial