Dental Hygienist Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Dental Hygienist Interview Questions & Answers

Searching for a Dental Hygienist job? If you are a dental professional then this is for you. Do not worry, we’ve a right answer for your job interview preparation. If you are preparing for Dental Hygienist job interview, we will help you in clearing the interview through Wisdomjobs interview questions page. Dental Hygienist is a dental professional who is registered with the association within the government. Duties of them include treating patients on dental issues, suggesting the preventive measures. Candidates are very less in number who are skilled in Dental Hygienist. Search and apply for the suitable jobs on wisdom jobs to build your career path. Below are the Dental Hygienist interview questions and answers which makes you comfortable to face the interviews:

Dental Hygienist Interview Questions

Dental Hygienist Interview Questions
    1. Question 1. Explain Average Day As A Hygienist?

      Answer :Describe the routine job of a hygienist’s functions, such as removing and cleaning dental deposits, examination of teeth and gums for signs of disease, sealant and fluoride application, partial periodontal therapy, x-rays, diagnostic tests, and assisting the dentist during treatments or examinations of patients.

    2. Question 2. How To Prevent With Tooth Decay?

      Answer :Decay can be prevented in any of the following ways familiar to dental hygienists: gum margin maintenance, teeth whitening and bleaching, timely detection and/or prevention of gum disease or oral cancer, dental care facilities, etc.

    3. Question 3. How You Communicate With Clients?

      Answer :

      Talk about your experience of working with clients, including interactions such as instructing patients on dental care and creating awareness of hygiene; proper brushing methods, diet, and timely checkups.

    4. Question 4. List A Few Clues Of Teeth Grinding?

      Answer :

      • Unexplained headaches, especially early morning or late in the day
      • Achy or tired facial muscles when you wake
      • Trouble sleeping
      • Extreme cold sensitivity throughout your mouth
      • A clicking or popping jaw
      • Front teeth seem sharper and chip easily, or have become uneven

    5. Question 5. What Are Toothpicks?

      Answer :

      Avoid them. They can traumatize gums. Use floss to remove food from between teeth.

    6. Question 6. What Are Interdental Brushes?

      Answer :

      These small pipe-cleaner-looking brushes are bent at a right angle so they move between teeth above the gum. They’re ideal for people with areas too difficult to clean with a regular toothbrush and floss, such as bridges.

    7. Question 7. What Is Tongue Scrapers?

      Answer :

      These remove bacteria from the tongue, but a toothbrush does the job just as well. Make sure to scrape daily for best results.

    8. Question 8. What Is Gum Massagers?

      Answer :

      These tools are available on their own, and you can find them at the end of some toothbrushes. They stimulate gums to toughen up tissue so they won’t bleed as easily. Massage gums once a day.

    9. Question 9. Tell Me Are Other Dental Hygiene Products Necessary?

      Answer :

      If you’re taking care of the basics, everything else is just extra, but it still helps.

    10. Question 10. How To Brighten The Teeth?

      Answer :

      A yellowed smile doesn’t necessarily mean poor dental health. Tooth color is hereditary and affected by what we eat – everything from coffee and soda to berries and wine can stain it.

    11. Question 11. How To Floss Effectively?

      Answer :

      Break off about 18 inches of floss, wind it around your fingers, then guide it gently between teeth.

      When it reaches the gum line, curve it into a C-shape against one tooth and gently rub it up and down. (Never snap the floss in and out of gums.)

      Repeat this on every tooth, including the back of the ones in the back of your mouth.

    12. Question 12. What Happened If Someone Don’t Floss?

      Answer :

      If you don’t floss, you risk cavities, tooth decay and inflammation, the last of which can put you at risk for heart attack and stroke.

    13. Question 13. Tell Me Do I Really Have To Floss?

      Answer :

      Absolutely. Once a day. It may feel like a chore, but it’s essential for removing food particles and bacteria trapped between teeth that your toothbrush can’t reach.

    14. Question 14. Why Is There Bad Breath Especially In The Morning?

      Answer :

      During the day, we swallow about 2,000 times, which flushes out some bacteria. But at night we only swallow about 200 times, which leaves bad bacteria lingering in the mouth.

    15. Question 15. How To Get Rid Of Bad Breath?

      Answer :

      To stay minty-fresh, you must brush, floss and brush your tongue to get rid of those bacteria – especially in the morning.

    16. Question 16. What Is Bad Breath?

      Answer :

      Bad breath is often a sign of bacteria in your mouth. Odor-causing bacteria can hide in gum tissue, tongue crevices and between teeth.

    17. Question 17. What Is Sensitive Tooth Paste?

      Answer :

      If you experience irritation or shooting pains when eating or brushing teeth, try a desensitizing toothpaste.

    18. Question 18. What Is The Mean Of Whitening In Toothpaste?

      Answer :

      These brighten teeth but won’t bleach them shades lighter. For that, you need whitening strips, trays with bleaching gel, or in-office treatments, such as Zoom 3 and Bright smile.

    19. Question 19. What Is Tartar Control?

      Answer :

      If your teeth build up tartar quickly between dentist visits, this is a good option. But some tartar-control formulas can be too abrasive for teeth. If a toothpaste feels gritty when you rub it between your fingers, stay away.

    20. Question 20. What Is The Right Technique To Brush?

      Answer :

      Position your brush at a 45-degree angle to your gums. Move it back and forth across one quadrant in gentle, tooth-wide strokes. Brush the outside, inside and chewing surfaces of each tooth, focusing on one quadrant at a time.

    21. Question 21. Can Patient Use An Electric Toothbrush?

      Answer :

      Probably not. That basic, soft-bristled toothbrush will work just as well – if you use the right technique.

    22. Question 22. When One Should Brush?

      Answer :

      Ideally, you should brush after each meal or snack to quickly remove decay-causing, odor-emitting particles (like food) and bacteria from the tooth’s surface.

      If that seems impossible, aim for at least twice a day. Not brushing increases risk of cavities, bad breath, tooth decay and bone loss.

    23. Question 23. What Is The Best Way To Brush?

      Answer :

      Just because your teeth are made of hard enamel, it doesn’t mean you should scrub them like you would a dirty pot.

      Scrubbing that’s too aggressive or a toothbrush that’s too hard can harm gums and tooth enamel.

      Brush for two minutes every time (half a minute for each quadrant of teeth), and use a soft-bristled toothbrush.

    24. Question 24. Share Your Memorable Experiences?

      Answer :

      Completing my class IV patient. It was very rewarding.

      Wow every experience was one to remember.

    25. Question 25. What Do You Wish Someone Would Have Told You Before You Started School?

      Answer :

      Patient management would be a huge aspect of the daily workday. It takes all kinds to make the world go around and many of them will sit in you dental chair.

      To clean every corner of my house and train my boys better because there was no looking back.

    26. Question 26. What Things Surprised You Once You Were Enrolled In The Dental Hygienist Program?

      Answer :

      1. The link between systemic health and oral condition.
      2. The depth of study and many other subjects to be mastered in DH was amazing.

    27. Question 27. How Do You Feel About Working In A Team Environment?

      Answer :

      A dental hygienist cannot possibly work as a one-person show. It is all how a dental team works that provide for proper execution of services. I like working in a team environment – in fact, I encourage team environments.

    28. Question 28. What Has Been Your Most Significant Achievement As A Dental Hygienist?

      Answer :

      At my present place of work, I introduced the Oral Disease and Risk Management Program, which was deemed the best program of its sort in within the state. The facility won many accolades for the implementation of the program, and I was given my due regard as well! This achievement, I believe has been the most significant so far.

    29. Question 29. How Important Is Patient Education And What Is The Role Of A Dental Hygienist In Providing Education To Patients?

      Answer :

      Patient education is of great importance in any medical field. It is especially essential when dental hygiene is concerned as this is something that most patients take for granted.

      It is one of the prime responsibilities of a dental hygienist to provide education to patients so that they keep their dental hygiene in perspective. It is imperative for dental hygienists to teach appropriate strategies to patients to maintain oral health, including tooth brushing and flossing.

    30. Question 30. As Far As Nutritional Counseling Is Concerned, What Is The Role Of A Dental Hygienist?

      Answer :

      Nutritional counseling is also part of patient education. What we eat and drink has a substantial effect on our oral health. A dental hygienist must ensure that patients are made aware of the right things to eat, and how the wrong stuff will adversely affect their oral health.

Pharmacology Tutorial

Dental Hygienist Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Pharmacology Tutorial