CWNA (Certified Wireless Network Administrator) Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

CWNA (Certified Wireless Network Administrator) Interview Questions & Answers

CWNA (Certified Wireless Network Administrator) Interview Questions

CWNA (Certified Wireless Network Administrator) Interview Questions
    1. Question 1. How To Configure Wi-fi Network?

      Answer :

      Basically there are many standards of Wi-Fi in the industry but some popular of them are 802.11a, 802.11b, 802.11g/n. With the support of these Wi-Fi protocols we can communicate/interact among the devices at the speed of 5Ghz to 2.4Ghz dual band communication. 

      If we have Wi-Fi nic card so firstly we have to install their drivers and after installation if we have Wi-Fi access point then we can see the signal strength in the right corner below just open that and find the access point to connect, if access point is configured with the security, type the key to connect and enjoy the service.

    2. Question 2. What Are Wi-fi Protocols?

      Answer :

      Wi-Fi is technically referred to as the 802.11 protocol. Over time, Wi-Fi has improved, giving rise to different variations of the protocol.

      802.11a - This version operates at 54Mbps. It is considered as the favorite wireless LAN protocol for IP telephony.

    3. Question 3. What Is Ad-hoc In Wi-fi?

      Answer :

      Ad-Hoc is Latin meaning "for this purpose" so these are the networks which are basically created for some purpose. So these are the group of workstations which communicate directly witch each other to exchange information. An Ad-Hoc network is also called as a peer to peer network.

    4. Question 4. What Is Infrastructure In Wi-fi?

      Answer :

      Infrastructure mode, network includes an access point when the wireless clients connect to an access point, which in turn bridges to a network. Infrastructure network can pass information through a central information hub which can be both, hardware or software device on a computer. So under this devices in a wireless network are set up to communicate through an access point.

    5. Question 5. What Are The Different Wi-fi Generations?

      Answer :

      The IEEE 802.11 generation is actually only the earliest standard, allowing 1-2 Mbps of bandwidth. Amendments have be made to the original standard in order to optimize bandwidth (these include the 802.11a, 802.11b and 802.11g standards, which are also called 802.11 physical standards) or to better specify components in order to ensure improved security or compatibility.

    6. Question 6. What Assets Are Available For Wireless?

      Answer :

      Brand assets are available here for wireless, brand assets can also be applied to m-branding. In particular, three of the assets can be targeted directly for improvement with the m-branding methods that are available today. These are brand awareness, brand associations and brand loyalty.

    7. Question 7. Who Are The Providers Of Wi-fi?

      Answer :

      Some of the providers for wireless are as follows:

      • Wireless Internet- Nationwide Coverage Unlimited
      • Faster Internet on Mobile
      • New 3G BlackBerry
      • Aircel Pocket Internet
      • Reliance 3G Online Offer
      • Cisco Managed Switches

    8. Question 8. How Uwb (ultra-wideband) Is Different From Wi-fi?

      Answer :

      Wi-Fi really wasn't built to move audio and video, it was built for data traffic where if there's delay, while UWB is better suited for multimedia for a couple of reasons, i.e. for starters, it's throughput for surpasses that of Wi-Fi.

    9. Question 9. How Uwb (ultra-wideband) Is Different From Firewire?

      Answer :

      Since FireWire is meant to deliver high speed, it is also designed to work with high power drain services. It therefore can provide much more power to the devices that connect to it. It can deliver up to 60 watts of energy. So the only difference here is of power it uses more power than UWB.

    10. Question 10. How Uwb (ultra-wideband) Different From Bluetooth?

      Answer :

      The key difference among UWB and Bluetooth are of range, power, consumption and intended use. It is basically meant for short distances up to (10m). It is low power consuming than UWB.

    11. Question 11. What Is Uwb (ultra-wideband)?

      Answer :

      UWB is Radio Frequency technology that transmits binary data, using low energy and short duration impulses over a wide spectrum of frequencies. It delivers data over 15 to 100 meters and does not require a dedicated radio frequency. For example, a UWB signal centered at 5GHz typically extends across 4GHz and 6GHz. At longer distances, UWB data rates drop considerably.

    12. Question 12. What Are The Preferred Tools For Wardriving?

      Answer :

      • Kismet- Kismet is a 802.11b wireless network sniffer. It is capable of sniffing using almost any wireless card supported in Linux.
      • Airsnort- is one of the first tools to come out discovering insecurity of wireless network. AirSnort is a wireless LAN (WLAN) tool which cracks encryption keys on 802.11b WEP networks. AirSnort operates by passively monitoring transmissions, computing the encryption key when enough packets have been gathered.
      • WEPCrack is Perl based tool. WEPCrack is a tool that cracks 802.11 WEP encryption keys using the latest discovered weakness of RC4 key scheduling.
      • WaveStumbler is console based 802.11 network mapper for Linux. It reports the basic AP stuff like channel, WEP, ESSID, MAC etc.
      • Aircrack yet another WEP cracking tool for Linux courtesy by divine.

    13. Question 13. How To Secure Wireless Network?

      Answer :

      • Verify that your PC's software firewall is turned on, and that Window's file-sharing feature is off; it's off by default in Window's XP with Service Pack 2.
      • Never send bank passwords, credit card numbers, confidential e-mail, or other sensitive data unless you're sure you're on secure site: Look for the lock icon in the bottom-right corner of your browser, as well as a URL in the address bar that begins with https. Such sites build in their own encryption.
      • Always turn your Wi-Fi radio off when you're not at a hotspot: Hackers can use it to create peer-to-peer Wi-Fi connections with your computer and access it directly.
      • For better security, consider signing up for a paid subscription to a hotspot network such as Boingo or T-Mobile. Both companies provide connection software that encrypts your sessions automatically.

    14. Question 14. What Are The Disadvantages Of Infrastructure Network?

      Answer :

      • Use of more wireless access points.
      • This increase the cost of implementing a wireless network solution.

    15. Question 15. What Are The Benefits Of Infrastructure Network?

      Answer :

      • In this you do not have to control over the path your data takes.
      • Connect to a wired network.
      • Extend your wireless network's range.
      • Utilize roaming ability.

    16. Question 16. What Are Disadvantages Of An Ad-hoc Network?

      Answer :

      • It is not able to get into the mainstream wired local area network.
      • It needs more technology to support their reliability.
      • As the network increases its speed slows down considerably.

    17. Question 17. What Are Benefits Of An Ad-hoc Network?

      Answer :

      • The possibilities with Ad-Hoc network are quite endless.
      • Ad-Hoc networks are simple to set up.
      • Ad-Hoc networks are inexpensive.
      • Ad-Hoc networks are fast.

    18. Question 18. Can You Please Explain The Difference Between Ad-hoc And Infrastructure Topology?

      Answer :

      Wireless networks typically work in one of two configurations: Ad-Hoc or Infrastructure.

      Ad-Hoc is Latin meaning "for this purpose" so these are the networks which are basically created for some purpose. So these are the group of workstations which communicate directly witch each other to exchange information. An Ad-Hoc network is also called as a peer to peer network. 

      In Infrastructure mode, network includes an access point when the wireless clients connect to an access point, which in turn bridges to a network. Infrastructure network can pass information through a central information hub which can be both, hardware or software device on a computer. So under this devices in a wireless network are set up to communicate through an access point.

    19. Question 19. Suppose If You Are Using Wep (wired Equivalent Privacy) Password With Backtrack Then How You Crack Wi-fi Network?

      Answer :

      The first line of defense of your Wi-Fi network is encryption, which encodes the data transmitted between your PC and your wireless router.

      WEP abbreviates for (Wireless Encryption Protocol) it is a less-secure protocol than WPA (Wireless Protected Access). Since WEP is relatively easy to crack, so you have to use the same form on all devices on your network. If you have an older router that supports WEP only you'll be best safest if you use 128-bit bit WEP keys but also check the manufacturer's Web site for a firmware update that will add WPA support.

      Two of the most popular programs used for actually cracking the WEP key are Airsnort and Aircrack. Airsnort can be used with the .dump files that Kismet provides; and Aircrack can be use with .cap files that Airodump provides.

    20. Question 20. What Are Wifi Recommended Channels?

      Answer :

      • Channel 1: 2.412 MHz
      • Channel 2: 2.417 MHz
      • Channel 3: 2.422 MHz
      • Channel 4: 2.427 MHz
      • Channel 5: 2.432 MHz
      • Channel 6: 2.437 MHz

    21. Question 21. Suppose If You Are Setting Up Three Wlans And Want Minimum Interference Over There Then What Are Recommended Channels?

      Answer :

      There is a need of selecting the channels for setting up WLANs, to communicate; all the components of a Wi-Fi network must use the same channel. In the Wi-Fi network in infrastructure mode (using an access point), it depends on the channel set at the access point. 

      For better results when using Wi-Fi, it is necessary to adjust the channel on the access point as well as configured on the client, to take the least use channel in your neighborhood.

      To do this you can use software such as NetStumbler, which will list the neighborhood Wi-Fi networks and channels used.

    22. Question 22. Define Piggybacking In Context To Wi-fi?

      Answer :

      Piggybacking is a term which states that something that is riding on the back of something else to complete his/her motive, just like similar to an idiom putting gun to another's shoulder and performing the Hunting, so piggybacking is a term used to refer to access of a wireless internet connection by bringing one's own computer within the range of another's wireless connection, and using that service without the subscriber's explicit permission or knowledge. It is a legally and ethically controversial practice, with laws that vary in jurisdictions around the world. Piggybacking is an unauthorized tapping into another's connection with a public utility. 

      For e.g.- So piggybacking can be takes place like when I am accessing the wireless connection of my neighbor Wi-Fi without his/her knowledge by hacking his static ip address, then it would be possible for me to access the Wi-Fi connection of others.

    23. Question 23. Is Wi Fi The Same As Bluetooth?

      Answer :

      No. While both are wireless technology terms, Bluetooth technology lives under the IEEE protocol 802.15.1, while Wi Fi falls under the 802.11 specification. What this means for consumers is that appliances using Wi Fi technology and those using Bluetooth technology are not interoperable. Bluetooth and Wi Fi are different in several ways, and are not necessarily in competition.

      Wi Fi technology boasts faster data transfer speeds and range, making it a good replacement for Ethernet (802.3) systems, while Bluetooth requires less power and is therefore more prominent in small appliances, such as PDAs.

    24. Question 24. Will I Need To Have An Account With A Wi-fi Service Provider?

      Answer :

      Generally, no. You should be able to sign up with the provider at the location. Many providers will display instructions when browser software opens on a WiFi-enabled computer. If you don't have an account, simply start your computer and make sure your Wi Fi card is plugged on. Then, open a browser.

    25. Question 25. How Can I Use Wi Fi?

      Answer :

      You must be using a computer or PDA that has Wi Fi connectivity already working. Most portable computers can add Wi Fi using an adapter that plugs into a PC card slot or USB port.

    26. Question 26. What Is A Wi Fi Hotspot?

      Answer :

      A Wi Fi hotspot is defined as any location in which 802.11 (wireless) technology both exists and is available for use to consumers. In some cases the wireless access is free, and in others, wireless carriers charge for Wi Fi usage. Generally, the most common usage of Wi Fi technology is for laptop users to gain Internet access in locations such as airports, coffee shops, and so on, where Wi Fi technology can be used to help consumers in their pursuit of work-based or recreational Internet usage.

    27. Question 27. Is My Data And E-mail Secure At A Wi-fi?

      Answer :

      You should never conduct unsecured transactions that include any account or password information over public hotspots using FTP, email, or the Web. Try to use SSL for email (POP and SMTP), or read your email with a Web browser using an SSL connection. Ask your ISP if they offer SSL secure web-based email.

    28. Question 28. What Can I Do At A Wi-fi?

      Answer :

      The Wi-Fi wireless broadband connection allows you to do anything you'd do from home or the office. You can surf the Web, check your e-mail, connect to your Corporate network (be sure to use a secure VPN connection), make free Voice over IP phone calls, play online games, update your blog, and IM with your friends. If you just have a modem dial-up account at home you'll probably end up spending more time at the Wi-Fi once you see how much faster it is.

    29. Question 29. What Does Free Wi-fi Really Mean?

      Answer :

      As the availability of Free Wi-Fi locations continues to spread I thought it might be good to review what Free might mean in different types of locations. The locations listed in the Wi-Fi Directory all offer some type of Free Wi-Fi access to the public, but sometimes there may be access requirements/restrictions that are unique to a particular type of location, and therefore the access, although free, may not be available to everyone/anyone.

      While accessing the Free Wi-Fi in certain locations you will be spending money to pay for a Hotel room or space in a RV Resort or for coffee in a cafe, etc. so the following information should help to clarify what Free Wi-Fi really means in different locations.

    30. Question 30. What Is Wi-fi Technology?

      Answer :

      A way to get Internet access, the term Wi Fi is a play upon the decades-old term HiFi that describes the type of output generated by quality musical hardware, Wi Fi stands for Wireless Fidelity and is used to define any of the wireless technology in the IEEE 802.11 specification - including (but not necessarily limited to) the wireless protocols 802.11a, 802.11b, and 802.11g. The Wi-Fi Alliance is the body responsible for promoting the term and its association with various wireless technology standards.

    31. Question 31. What Is Piggybacking In Context To Wi-fi?

      Answer :

      Piggybacking is a term which states that something that is riding on the back of something else to complete his/her motive, just like similar to an idiom putting gun to another’s shoulder and performing Hunting, so piggybacking is a term used to refer to access of a wireless internet connection by bringing one’s own computer within the range of another’s wireless connection, and using that service without the subscriber’s explicit permission or knowledge. It is a legally and ethically controversial practice, with laws that vary in jurisdictions around the world. Piggybacking is an unauthorized tapping into another’s connection with a public utility.

      For e.g.- So piggybacking can take place like when I am accessing the wireless connection of my neighbour Wi-Fi without his/her knowledge by hacking his static ip address, then it would be possible for me to access the Wi-Fi connection of others.

    32. Question 32. What Are The Recommended Channels If You Are Setting Up Three Wlans And Want Minimum Interference Over There?

      Answer :

      1. There is a need of selecting the channels for setting up WLANs, to communicate; all the components of a Wi-Fi network must use the same channel. In the Wi-Fi network in infrastructure mode (using an access point), it depends on the channel set at the access point.
      2. For better results when using Wi-Fi, it is necessary to adjust the channel on the access point as well as configured on the client, to take the least use channel in your neighbourhood.
      3. To do this you can use software such as NetStumbler, which will list the neighbourhood Wi-Fi networks and channels used.

      Note:- The channels most frequently used to select one as free as possible.

      So the recommended channels are as follows:-

      Channel 1: 2.412 MHz
      Channel 2: 2.417 MHz
      Channel 3: 2.422 MHz
      Channel 4: 2.427 MHz
      Channel 5: 2.432 MHz
      Channel 6: 2.437 MHz

      You can choose from these channels while setting up the WLANs.

    33. Question 33. How To Crack Wi-fi Network, If You Are Using Wep (wired Equivalent Privacy) Password With Backtrack?

      Answer :

      1. The first line of defense of your Wi-Fi network is encryption, which encodes the data transmitted between your PC and your wireless router.
      2. WEP abbreviates (Wireless Encryption Protocol). It is a less-secure protocol than WPA (Wireless Protected Access). Since WEP is relatively easy to crack, so you have to use the same form on all devices on your network. If you have an older router that supports WEP only you’ll be best safest if you use 128-bit bit WEP keys but also check the manufacturer’s Web site for a firmware update that will add WPA support.
      3. Two of the most popular programs used for actually cracking the WEP key are Airsnort and Aircrack. Airsnort can be used with the .dump files that Kismet provides; and Aircrack can be use with .cap files that Airodump provides.

    34. Question 34. Differentiate Between Ad-hoc And Infrastructure Topology And Also Explain With Their Advantages And Disadvantages?

      Answer :

      Wireless networks typically work in one of two configurations:

      Ad-Hoc or Infrastructure.

      1) Ad-Hoc is Latin meaning “for this purpose” so these are the networks which are basically created for some purpose. So these are the group of workstations which communicate directly witch each other to exchange information. An Ad-Hoc network is also called as a peer to peer network. 

      Here are some benefits of an Ad-Hoc network are:-

      a) The possibilities with Ad-Hoc network are quite endless.
      b) Ad-Hoc networks are simple to set up.
      c) Ad-Hoc networks are inexpensive.
      d) Ad-Hoc networks are fast.

      Disadvantages of an Ad-Hoc network are as follows:-

      a) It is not able to get into the mainstream wired local area network.
      b) It needs more technology to support their reliability.
      c) As the network increases its speed slows down considerably.

      2) In Infrastructure mode, network includes an access point when the wireless clients connect to an access point, which in turn bridges to a network. Infrastructure network can pass information through a central information hub which can be both, hardware or software device on a computer. So under this devices in a wireless network are set up to communicate through an access point. 

      An infrastructure network enables you to:-

      a) In this you do not have to control over the path your data takes.
      b) Connect to a wired network.
      c) Extend your wireless network’s range.
      d) Utilize roaming ability.

      Disadvantages for Infrastructure network are:-

      1. Use of more wireless access points.
      2. This increase the cost of implementing a wireless network solution.

    35. Question 35. How Do You Secure A Wireless Network?

      Answer :

      Key points for securing a wireless network are as follows:-

      • Verify that your PC’s software firewall is turned on, and that Window’s file-sharing feature is off; it’s off by default in Window’s XP with Service Pack 2.
      • Never send bank passwords, credit card numbers, confidential e-mail, or other sensitive data unless you’re sure you’re on secure site: Look for the lock icon in the bottom-right corner of your browser, as well as a URL in the address bar that begins with https. Such sites build in their own encryption.
      • Always turn your Wi-Fi radio off when you're not at a hotspot: Hackers can use it to create peer-to-peer Wi-Fi connections with your computer and access it directly.
      • For better security, consider signing up for a paid subscription to a hotspot network such as Boingo or T-Mobile. Both companies provide connection software that encrypts your sessions automatically. By attaining these key points you can secure wireless network up to an extent.

    36. Question 36. What Are Your Preferred Tools For Wardriving?

      Answer :

      Preferred tools for WarDriving are as follows:-

      a) Kismet- Kismet is a 802.11b wireless network sniffer. It is capable of sniffing using almost any wireless card supported in Linux.
      b) Airsnort- is one of the first tools to come out discovering insecurity of wireless network. AirSnort is a wireless LAN (WLAN) tool which cracks encryption keys on 802.11b WEP networks. AirSnort operates by passively monitoring transmissions, computing the encryption key when enough packets have been gathered.
      c) WEPCrack is Perl based tool. WEPCrack is a tool that cracks 802.11 WEP encryption keys using the latest discovered weakness of RC4 key scheduling.
      d) WaveStumbler is console based 802.11 network mapper for Linux. It reports the basic AP stuff like channel, WEP, ESSID, MAC etc.
      e) Aircrack yet another WEP cracking tool for Linux courtesy by divine.

    37. Question 37. How Can You Configure Wi-fi Network And What Are Wi-fi Protocols?

      Answer :

      1. Basically there are many standards of Wi-Fi in the industry but some popular of them are 802.11a, 802.11b, 802.11g/n. With the support of these Wi-Fi protocols we can communicate/interact among the devices at the speed of 5Ghz to 2.4Ghz dual band communication.
      2. If we have Wi-Fi nic card so firstly we have to install their drivers and after installation if we have Wi-Fi access point then we can see the signal strength in the right corner below just open that and find the access point to connect, if access point is configured with the security, type the key to connect and enjoy the service.
      3. Wi-Fi is technically referred to as the 802.11 protocol. Over time, Wi-Fi has improved, giving rise to different variations of the protocol.

      802.11a – This version operates at 54Mbps. It is considered as the favorite wireless LAN protocol for IP telephony.

    38. Question 38. How Is Uwb (ultra-wideband) Different From Bluetooth, Firewire And Wi-fi?

      Answer :

      • UWB is Radio Frequency technology that transmits binary data, using low energy and short duration impulses over a wide spectrum of frequencies. It delivers data over 15 to 100 meters and does not require a dedicated radio frequency. For example, a UWB signal centered at 5GHz typically extends across 4GHz and 6GHz. At longer distances, UWB data rates drop considerably.
      • Bluetooth:- The key difference among UWB and Bluetooth are of range, power, consumption and intended use. It is basically meant for short distances up to (10m). It is low power consuming than UWB.
      • Since FireWire is meant to deliver high speed, it is also designed to work with high power drain services. It therefore can provide much more power to the devices that connect to it. It can deliver up to 60 watts of energy. So the only difference here is of power it uses more power than UWB.
      • Wi-Fi really wasn’t built to move audio and video, it was built for data traffic where if there’s delay, while UWB is better suited for multimedia for a couple of reasons, i.e. for starters, it’s throughput for surpasses that of Wi-Fi.

    39. Question 39. Who Are The Providers And What Are The Assets Available For Wireless?

      Answer :

      Some of the providers for wireless are as follows:-

      a) Wireless Internet- Nationwide Coverage Unlimited
      b) Faster Internet on Mobile
      c) New 3G BlackBerry
      d) Aircel Pocket Internet
      e) Reliance 3G Online Offer
      f) Cisco Managed Switches

      Brand assets are available here for wireless, brand assets can also be applied to m-branding. In particular, three of the assets can be targeted directly for improvement with the m-branding methods that are available today. These are brand awareness, brand associations and brand loyalty.

    40. Question 40. Wireless Networking, Or Wi-fi, Can Be Used To Connect Computers In A Home, And Many Cities Are Using Technologies To Offer Free Or Low Cost Internet Access To Residents, What Is Another Name For Wi-fi?

      Answer :

      • IEEE 802.11 is the official name for WIFI wireless specification. It is composed of more than 20 different standards (802.11a, 802.11b, etc), each of which have their own defining characteristics. Since not all standards operate on the same frequency, not all 802.11 devices are compliant with one another, so be sure to consider the compatibility when making your purchasing decision. So this is an alternative name for Wi-Fi which suits all the properties of the Wi-Fi and functioning as well.
      • Wireless networking hardware requires the use of underlying technology that deals with radio frequencies as well as data transmission. The most widely used standard is 802.11 produced by the Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE). This is a standard defining all aspects of Radio Frequency Wireless networking.

    41. Question 41. Can I Mix Wireless Equipments From Different Vendors, Elaborate On It?

      Answer :

      1. You can mix wireless equipments from different vendors, but the recommendation is that you should prefer only prescribed vendors, because most wireless networking hardware vendors support the 802.11 standard they can inter operate. However, we recommend verification as the standard is a fairly recent one, and does specify two different methods for wireless communications; Frequency Hopping (FH) and Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS or DS), which are not interoperable.
      2. When purchasing wireless networking hardware from separate vendors be sure to obtain guarantees from the vendors that the hardware will interoperate and follows the standards.
      3. Within a short time we expect all new wireless cards, like ethernet cards, to become inexpensive, ubiquitous and totally interoperable.
      4. Also of note is that the latest version of the standard defines 11mbps and 5.5mbps networking, with support for the older standard 1mbps and 2mbps speeds. This provides some compatibility with different or older equipment. Note that this new standard covers DS-type Networks, not FH types.
      5. Software access points such as InterGate which uses the wireless interface of the host computer should have no compatibility issues with third party wireless hardware, as long as standards are followed. Typically wireless hardware is identified to the software as a network interface, and therefore can be used in the same way as any other network card. So you can choose them from different vendors but keeping these things in mind and then go ahead.

    42. Question 42. If My Computer Is Connected To Wireless Lan, Can It Communicate With Computer On Wired Lan As Well?

      Answer :

      1. To do this you will need some sort of bridge between the wireless and wired network. This can be accomplished either with a hardware access point or a software access point. Hardware access points are available with various types of network interfaces, such as Ethernet or Token Ring, but typically require extra hardware to be purchased if your networking requirements change.
      2. If networking requirements go beyond just interconnecting a wired network network to a small wireless network, a software access point may be the best solution.
      3. A software access point does not limit the type or number of network interfaces you use. It may also allow considerable flexibility in providing access to different network types, such as different types of Ethernet, Wireless and Token Ring networks. Such connections are only limited by the number of slots or interfaces in the computer used for this task.
      4. Further to this the software access point may include significant additional features such as shared Internet access, web caching or content filtering, providing significant benefits to users and administrators.

    43. Question 43. Is It True That Wireless Networking Is Only Good For Laptop Computer?

      Answer :

      Although wireless networking offers obvious benefits to users of laptops who move from location to location throughout the day.

      there are benefits for users of fixed position computers as well:

      1. So this is not such that wireless networking is only good for laptop computers but on preference basis it got more than fixed positions, as laptop computers are portable, flexible, ease to use and move.
      2. Many schools and businesses have unsuitable building layouts or walls that cannot be wired for various reasons making it difficult or impossible to build a wired network. Wireless networking in these environments is a very cost effective alternative also providing future flexibility.
      3. In cases where a small number of computers are separated from a main network a wireless link may be more cost effective than network cabling although the latter is perfectly feasible.
      4. Temporary wireless LANs can easily be created for exhibitions, school or business projects, all without any trailing cabling.

    44. Question 44. What Is Wi-fi Technology And Over Which Frequency Band It Operates?

      Answer :

      Wi-Fi technology is a technology used for transmitting a signal using the 802.11 specifications works a lot like it does with a basic Ethernet hub: They’re both two-way forms of communication, and they both use the same frequency to both transmit and receive, often referred to a half-duplex. WLANs used radio frequencies (RFs) that are radiated into the air from an antenna that creates radio waves. These waves can be absorbed, refracted, or reflected by walls, water, and metal surfaces, resulting in low signal strength. So because of this vulnerability to surrounding environmental factors, it’s pretty apparent that wire-less will never offer us the same robustness as a wired network can, but that still doesn’t mean we’re not going to use or run the wireless or Wi-Fi.

    45. Question 45. What Are The Different Wi-fi Generations And Also Explain Any One?

      Answer :

      The IEEE 802.11 generation is actually only the earliest standard, allowing 1-2 Mbps of bandwidth. Amendments have be made to the original standard in order to optimize bandwidth (these include the 802.11a, 802.11b and 802.11g standards, which are also called 802.11 physical standards) or to better specify components in order to ensure improved security or compatibility.

      Name of Generation- 802.11a

      Name- WiFi5

      Description- The 802.11a standard (called Wi-Fi 5) allows higher bandwidth (54 Mbps maximum throughput, 30 Mbps in practice). The 802.11a standard provides 8 radio channels in the 5 GHz frequency band.


Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Wireless Communication Tutorial