cPanel Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

cPanel Interview Questions & Answers

Are you preparing for a job interview in cPanel? If yes, then you are at the right place. Wisdomjobs gives you all the expert guidance to achieve your dream job. If you have the knowledge, skills and ability to work on a cPanel job, then you can build an exciting career for yourself. While working on cPanel, you can gain experience of hosting a website with the help of Linux-based graphical interface and automated tools. As a cPanel user, you can control the website and also administer the server using a standard browser. At wisdomjobs, we give you all the information of all the recent job trends and salaries paid by different organizations for a cPanel job. The list of cPanel job interview questions and answers given on our page will give you an expert coaching to pass the interview and start your flying career.

CPanel Interview Questions

cPanel Interview Questions
    1. Question 1. What Is Webhost Manager (whm)?

      Answer :

      WebHost Manager (WHM) is a web-based tool used by server administrators and resellers to manage hosting accounts on a web server. WHM listens on ports 2086 and 2087 by default.

    2. Question 2. What Is Cpanel?

      Answer :

      cPanel is a Unix based web hosting control panel that provides a graphical interface and automation tools designed to simplify the process of hosting a web site. cPanel utilizes a 3 tier structure that provides functionality for administrators, resellers, and end-user website owners to control the various aspects of website and server administration through a standard web browser.

    3. Question 3. How Do I Track How Many Hits My Website Gets?

      Answer :

      There are a few things that need to be cleared in terms of terminology: * Hits - this simply refers to the number of 'elements' loaded on your site. If one page has five images in it, viewing that page once adds 6 hits (one page + five images). * Impressions - the number of times all the pages on your site are seen (also simply called pageviews). Impressions are sometimes referred to as 'hits' which can cause confusion * Uniques - the number of people that visited your site

    4. Question 4. What Is The Difference Between Unix Hosting And Windows Hosting?

      Answer :

      If you need to support Microsoft products such as ASP, MS Access, or VBScript, then Windows hosting would be better. Furthermore, if you are comfortable with IIS and do not have the time to understand how UNIX works, Windows hosting would again be a better choice.

    5. Question 5. Can I Run My Own Software On My Site?

      Answer :

      This depends on a web host and a plan. Most plans will allow running scripts in languages such as Perl or PHP. Some plans will also allow you to compile program in C/C++ and run them. Some Unix plans will also allow you to run "cron" which enables you to automatically execute programs or scripts at a specific time and date. However to get a full control over all aspects of your server, you will need a dedicated or co-located server instead of a shared plan.

    6. Question 6. What Is Domain Parking?

      Answer :

      Domain parking lets you cheaply reserve a domain name for future use and display an "under construction" default page on it. You can register a domain and not park it anywhere but then your site will simply be inaccessible until you get a web host. Some registrar let you park your domain for free.

    7. Question 7. What Is Full-service Web Hosting?

      Answer :

      "Full-service" can refer to a variety of services offered in addition to providing web space, transfer, and emails for a web site.

      For example: it could be 24/7 toll free phone support, web design services, or web site content maintenance services.

    8. Question 8. How Do I Upload My Site?

      Answer :

      the main method of uploading files to your site's account is by using FTP. When you sign up with a host, you will probably get an FTP account that lets you access files in your account (usually ftp.yoursitename.com, your main account name and password). Then you can use a built-in Windows or Internet Explorer FTP client, or some other software that supports FTP such as CuteFTP, WS_FTP, or Total Commander, to transfer files from your hard drive to your account. If you don't get an FTP account or if you prefer a Web interface, you can use your account control panel's File Manager instead.

    9. Question 9. What Is Uptime?

      Answer :

      Uptime is the percentage of time that a web site is working. For example, if some host has an uptime average of 99.86%, this means that your site will be down for a total about 1 hour each month.

      We monitor uptime of customer websites of many web hosts and we display this data on the host's details page. Some hosts also offer "uptime guarantees" but this is not as valuable as it might appear.

    10. Question 10. What Is A Domain Name?

      Answer :

      A domain name is a word along with a TLD that uniquely identifies your website.

    11. Question 11. What Is Virtual Hosting?

      Answer :

      Also known as shared hosting, this form of web hosting should suffice for most everyone. Virtual hosting simple refers to the fact that your site is on one server, and that this server hosts mulitple sites. You are virtually shared - your site will not be the only one on this specific server. Very few sites would actually need the power of a dedicated server, so this option provides to be a reliable and cheap solution.

    12. Question 12. What Is Web Hosting?

      Answer :

      Web hosting is the act of renting space and bandwidth through a company so that you may publish your web site online.

    13. Question 13. In Which Primary Programming Language Is Cpanel & Whm Developed?

      Answer :

      perl

    14. Question 14. In What Directory Are Custom Dns Zone Templates Stored?

      Answer :

      /var/cpanel/zonetemplates

    15. Question 15. What Does The ‘ipcs -s’ Command Do?

      Answer :

      Shows semaphores

    16. Question 16. What Does The Command ‘hwclock –hctosys’ Do?

      Answer :

      Set the System Time from the Hardware Clock.

    17. Question 17. What File Permissions Would /usr/bin/gcc Have Upon Disabling Whm’s Compiler Access?

      Answer :

      750

    18. Question 18. If The System Log Shows Repeated Connections To Tcp Port 143, Which Service Is Being Accessed?

      Answer :

      IMAP

    19. Question 19. On Which Port Does Tomcat Listen By Default?

      Answer :

      8080

    20. Question 20. Mod_mono Used For?

      Answer :

      Mod mono is the module needed for the working of ASP in Linux.

    21. Question 21. What Does The Strace Utility Do?

      Answer :

      Strace can be a valuable tool when debugging quirky behavior with running unix or linux processes. It intercepts all signals that a process receives as well as all system calls the process makes. It can help one understand unusual or buggy behavior.

Cpanel Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

cPanel Tutorial