Consumer Protection Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Consumer Protection Interview Questions & Answers

Searching for another job can be so tedious that it can turn into a job itself. To make it simpler we have make all the possibilities to achieve your desired Consumer Protection job by providing the complete Consumer Protection Interview Question and Answers. To be precise in supervisory influences that offer for this consumer protection is a group of laws and administrations intended to ensure the rights of consumers, as well as fair skill, rivalry, and precise information in the marketplace. If you are precise with the all consumer protection concepts there are various companies that offer various job positions like Agriculture & Consumer Protection Inspector, Administrative Generalist - Consumer Protection Unit, Consumer Protection Investigator – Lead worker and many other job roles too. For any other details visit our site widsomjobs.com.

Consumer Protection Interview Questions

Consumer Protection Interview Questions
    1. Question 1. State The Rights Of Consumers?

      Answer :

      1. The right to be protected from all kind of hazardous goods and services.
      2. The right to be fully informed about the performance and quality of all goods and services.
      3. The right to free choice of goods and services.
      4. The right to be heard in all decision-making processes related to consumer interests.
      5. The right to seek redressal, whenever consumer rights have been infringed.
      6. The right to complete consumer education.

    2. Question 2. Who Can File A Complaint With The Redressal Agencies?

      Answer :

      • A consumer
      • Any registered consumer association
      • The central government
      • In case of death of a consumer

    3. Question 3. What Is The Meaning Of Consumer Law?

      Answer :

      Consumer protection law or consumer law is considered an area of law that regulates private law relationships between individual consumers and the businesses that sell those goods and services. Consumer protection covers a wide range of topics, including but not necessarily limited to product liability, privacy rights, unfair business practices, fraud, misrepresentation, and other consumer/business interactions.

    4. Question 4. When Was Consumer Protection Act Enacted?

      Answer :

      Consumer Protection Act is an Act of the Parliament of India enacted in 1986 to protect the interests of consumers in India.

    5. Question 5. What Is The Meaning Of Consumer Protection?

      Answer :

      Consumer protection laws are federal and state statutes governing sales and credit practices involving consumer goods. Such statutes prohibit and regulate deceptive and Unconscionable advertising and sales practices, product quality, credit financing and reporting, debt collection, leases, and other aspects of consumer transactions.

    6. Question 6. State The Consumer Responsibilities?

      Answer :

      1. To be aware of his/her rights in all aspects of consumption.
      2. To verify the source of goods by reading the particulars of the country of origin.
      3. To look for the specifications of the good he/she wishes to buy.
      4. Not to purchase materials, products or goods from street vendors.
      5. Not to be tempted by misleading advertisements.
      6. To read the content of the goods warranty card before purchasing.

    7. Question 7. State The Importance Of Consumer Protection?

      Answer :

      1. Protection from Exploitation
      2. Consumer Education
      3. Redressal of Complaint 
      4. Encouraging Honest Businessmen
      5. Quality life for Consumer

    8. Question 8. State The Features Of District Forum?

      Answer :

      1. Composition of District Forum
      2. Term of Office
      3. Salary
      4. Jurisdiction of District Forum
      5. Remedy

    9. Question 9. Describe The Consumer Protection Act 1986?

      Answer :

      Consumer Protection Act, 1986 is an Act of the Parliament of India enacted in 1986 to protect the interests of consumers in India. It makes provision for the establishment of consumer councils and other authorities for the settlement of consumers' disputes and for matters connected therewith.

    10. Question 10. State The Consumer Rights?

      Answer :

      1. Right to Safety - safeguarding against goods that are hazardous to life and property.
      2. Right to Information - consumers have the right to be informed regarding the price, quality, quantity, etc., of the products they buy.
      3. Right to Choice - consumers should be provided with a wide variety of goods to choose from.
      4. Right to be Heard - the right of consumers to have their complaints heard.
      5. Right to Satisfaction of Basic Needs.

    11. Question 11. State The Remedies Available To The Consumer?

      Answer :

      1. to remove the defects pointed out by the appropriate laboratory from goods in question.
      2. to replace the goods with new goods of similar description which shall be free from any defect.
      3. to return to the complainant the price, or, as the case may be, the charges paid by the complainant.
      4. to pay such amount as may be awarded by it as compensation to the consumer for any loss or injury suffered by the consumer due to negligence of the opposite party.
      5. to remove the defects

Patent Law Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Patent law Tutorial