Computer Fundamentals Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 4 votes

Computer Fundamentals Interview Questions & Answers

To get Computer jobs one must have minimum basic knowledge on Computer Fundamentals. Computer Fundamentals jobs Sounds like very easy but actually we will have a very tricky questions on interview. So, we provide a complete Computer Fundamental interview question and answers on our page. There are various companies that offers numerous job positions in Computers like Computer Fundamentals Trainer, basically if you have any computer knowledge there are various companies that offer jobs with minimum salary it could be added advantage if you learn any Computer Languages along with the Computer Fundamentals. For any job interview to be cleared one must prepare well. Only a hard work on subjects will get you through interview. If you have any doubts regarding the computer fundamentals fell free to visit our site wisdomjobs.com.

Computer Fundamentals Interview Questions

Computer Fundamentals Interview Questions
    1. Question 1. What Is The Difference Between Save And Save As?

      Answer :

      • Use SAVE when you are revising an existing document.
      • Use SAVE AS when you are creating a new document from scratch or an existing document. This will keep the original document untouched in its original format and create a new document with a new name.

    2. Question 2. How Can We Find Out Basic Information About Our Computer?

      Answer :

      We can get the basic information about our computer by following below steps.

      1. Right Click at my computer icon.
      2. Click Properties.
      3. General tab will show the processor and ram information.
      4. And Hardware Tab >> Device Manger will show the entire hardware resources attached with you computer.

    3. Question 3. How Can I Add Or Change The Choices Available In The Send To Box?

      Answer :

      • Click “Start”
      • Click “Run”
      • In the text box, enter “SendTo” (without the quotes and no space between the words).
      • Click OK - the “Send To” window will open, In the “Send To” window,
      • Click “File”, Click “New”, Click “Shortcut”.
      • Click “Browse” to find folder you want to add to the “Send To” list.
      • Click it and then click “OK”, Click “Next”, Click "Finish”.

    4. Question 4. What Is Backward Compatible?

      Answer :

      A program is backward compatible if it can use files from an older version of itself. For a file saved in the program to be backward compatible, it must be possible to open the file in a previous version of the program.

    5. Question 5. What Is Collapsing?

      Answer :

      Hiding an additional level of directories beneath the selected directory in My Computer or Windows Explorer.

    6. Question 6. What Is Text Formatting?

      Answer :

      Text formatting refers to the attributes of text other than the actual text itself. For example, bold, italics, underlining, color, and size, are all formatting attributes of text. The location of text can also be considered part of the formatting. Text can be automatically centered, indented, or positioned in other ways. When you wish to change the format of text, you usually have to select the text, then do the formatting by clicking the appropriate buttons. Occasionally, there are exceptions to the select-then-do paradigm.

      In Microsoft Word, there is a feature called Format Painter with which you click some already formatted text, then click the Format Painter toolbar button, then drag the mouse cursor across some other text. The other text will be "painted" with the formatting of the original text selected. If you double-click the Format Painter button, then it will be "locked" and you can paint lots of text. When you are done, click the Format Painter button again to turn it off.

    7. Question 7. Explain Toolbar?

      Answer :

      A group of option buttons in some programs that usually make performing certain actions quicker and easier.

    8. Question 8. What Is Driver Software?

      Answer :

      Driver software is software that works as a translator between another program and some piece of hardware. In the software industry, there are generally standard ways to do things.

      There are many different types of hardware, however, and each piece of hardware may have its own protocol (or "language"). The driver software receives standard signals from another program, then translates these into commands for a particular piece of hardware. This way a program can be written in a standard way, and it will work with many different devices.

    9. Question 9. What Is Icon?

      Answer :

      An icon is a picture used to represent an object. Some example objects are: data files, program files, folders, email messages, and drives. Each type of object has a different icon. That means that different types of files each have an icon representing its file type. MS Word files will have the MS Word icon; MS Excel files will have the MS Excel icon; Etc.

    10. Question 10. What Is Insertion Point?

      Answer :

      A vertical flashing line that shows the user where text will be inserted.

    11. Question 11. What Is Macro?

      Answer :

      A series of keystrokes and mouse clicks that can be abbreviated into a single keystroke or mouse click.

    12. Question 12. What Is Map Network Drive?

      Answer :

      Associating a network drive. Doing this will have the drive appear in My Computer.

    13. Question 13. What Is The Interface?

      Answer :

      The visible layer which allows a user to communicate with a computer.

    14. Question 14. What Is Minimize Button?

      Answer :

      To make a window disappear from the screen and move down to the taskbar.

    15. Question 15. What Is Mouse Cursor?

      Answer :

      The mouse cursor is a little picture that represents the location on the screen you want to select. You can move the mouse cursor by moving the mouse device. Once the mouse cursor is over the item to want to interact with, you can click or double-click to activate that item. In many cases, the picture you see for the mouse cursor will change, depending on what is underneath it. For example, if you move the mouse cursor over this link, the mouse cursor will probably change into a pointing hand (depending on your software). This indicates that you can single-click to go to that link.

    16. Question 16. What Is Floppy Disk?

      Answer :

      A round, flexible piece of magnetic media stored within a 3.5 inch square protective plastic case. One floppy disk can store 1.44 megabytes of data. Because floppy disks use magnetic media, they must be kept away from magnets, or the data on them could be erased! Computer speakers are magnetically shielded to prevent erasure of floppy disks, but standard speakers are not!

    17. Question 17. What Is Associate?

      Answer :

      To link a file with a certain program. This way, when you double-click on an associated file, it will open the correct program.

    18. Question 18. What Is Auto Arrange?

      Answer :

      In Windows Explorer, selecting auto arrange will lock any visible icons into a grid or pattern.

    19. Question 19. What Is Cd-rom?

      Answer :

      Compact Disc - Read Only Memory. A CD-ROM is any compact disc which contains computer data. These discs can store huge amounts of data (up to 640 megabytes). If there is a large amount of data on a CD-ROM, then it is usually impractical to copy the data on to the hard disk; in this case, you must insert the disc whenever you want to use the data. The ROM simply means that you can not save information onto these discs. CD-ROM may also refer to the drive used to read these discs.

    20. Question 20. What Is Clipboard?

      Answer :

      A temporary storage location in Windows. The clipart will store one piece of information at a time when it is manually added to the clipart or is copied there.

    21. Question 21. How Can We View The Patches And Hot Fixes Which Have Been Downloaded Onto Our Computer?

      Answer :

      To see all that has been added to your machine go to windows update and look at: VIEW HISTORY

    22. Question 22. How Do We Open A Rar File?

      Answer :

       RAR file (Resource Adapters aRchive) is a compressed file (like a Zip file). You need a decompressing program to see the contents of a RAR file. One you can use is called WinRAR.

    23. Question 23. How Do We "add" A Sound To The Caps Lock Key So We Can Hear When We Accidentally Hit It?

      Answer :

      To add a sound to the Caps Lock key, go into Control Panel and double click (or single click in XP) Accessibility Options. Select the Keyboard tab. Check Use ToggleKeys. Click OK. This will also set sounds for Num Lock and Scroll Lock.

    24. Question 24. How Do I Set The Time For How Long My Screen Saver Stays On To Forever?

      Answer :

      1. Go into Control Panel and click on the Display icon.
      2. In Display Properties, click on the Screen saver tab.
      3. In the Screen saver tab, click the Power button in the lower right-hand corner.
      4. Set "Turn off monitor", "System standby" and "System hibernates" to Never.
      5. Click Ok twice to complete the process.

      Your screen saver should now run indefinitely.

    25. Question 25. What Is The Difference Between An Intel Celeron And Pentium Processor?

      Answer :

      The reason for the Celerons existence owes to the advent of an AMD processor called the K6. AMD brought out a low priced alternative to the Pentium, and Intel, instead of drastically reducing their pricing on their "meat and potatoes" processor to meet that of the lower priced K6 (and eventually, the Athlon), introduced a "crippled" version of the Pentium, and called it the Celeron. (In response, AMD came back with an even lower priced processor of appalling performance called Duron, but that is another story)

      Processors are commonly classified by their "Core" speed -- ergo, a 933 MHz Pentium III processor has a core speed of 933 MHz. There are however other significant features that are "classifiable" within a processor -- namely "bus" or "memory access" speed, and onboard "Cache" size (and speed). The Bus speed is the speed at which the processor fetches data from memory, and places it in the onboard Cache, and also represents the speed at which it communicates with its peripheral chipset. While each processor model operates at its own "native" Core speed, the bus speeds vary according to the motherboard (peripheral) Chipsets and memory with which they are designed to work. Likewise the cache size will vary from implementation to implementation. This distinction will become significant in as we move on.

    26. Question 26. How Do We Change The Number Of Mouse Clicks To Open Items?

      Answer :

      change the number of mouse clicks required to open items :

      •  Click Start, and then click Control Panel.
        • Double-click Folder Options.
        • pen Folder Options in Control Panel.
      • On the General tab, under Click items as follows, click the option you want.

    27. Question 27. What Does Oem Mean?

      Answer :

      It means Original Equipment Manufacturer. OEM means in the automotive industry, this refers to a manufacturer of vehicles that provides the original product design and materials for its assembly and manufacture.

    28. Question 28. How Can We Get Detailed System Information About Our Computer?

      Answer :

      Sometimes, despite all efforts, it seems impossible to find a particular piece of information about your computer. This is especially frustrating when you're attempting to resolve a problem, and a support technician asks you to provide a simple piece of data. Wouldn't life be a little easier if information about your operating system, hardware resources and components, and software settings was all in one place? Microsoft System Information, which is included with almost all Windows systems, may be just what you need. To check out Microsoft System Information:

      1. Go to Start > Run.
      2. Type "msinfo32" into the Open field.
      3. Click "OK".

      Note: If "msinfo32" doesn't work, try "msinfo".

    29. Question 29. What Is The "correct" Way To Remove A Program From Our Computer?

      Answer :

      The best way is to go to Control Panel/Add remove programs. Find the program you wish to remove, click on it and follow the on screen directions. If the program is not there you can check to see if there is an uninstall option when you go to the Program itself or in the start menu options for that program. As a last resort, you can move the program folder to the recycle bin but this will not totally remove it and may cause problems. Leave it on the computer if space allows.

    30. Question 30. How Do We Change The Screen Resolution Of Our Computer?

      Answer :

      Go to Control Panel > Display > Settings and adjust the resolution there. 
      Or
      Right click on an empty place on the desktop, choose "Properties" from the menu and then Settings.

    31. Question 31. If Our Mouse Is Erratic. How Can We Fix It?

      Answer :

      1. Try replacing the batteries in the mouse if it is wireless.
      2. Try removing the mouse ball and cleaning the rollers inside the mouse with a Q-tip. Often that residue is quite sticky. They sell kits with a "velcro" ball you clean the rollers with by putting it in place of the regular ball.
      3. If that doesn't fix the problem, buy a new mouse. Optical mice don't have balls.
      4. If that doesn't resolve it, you may need to hire a technicians to trouble shoot the problem.

    32. Question 32. How Do We Remove The ">" Marks For An Email Before We Send It?

      Answer :

      Copy and paste just the text of the email into a page of WordPad, or a favorite word processor. The >>> that represent the number of times it has been forwarded can be removed from the text like this: With your text Pasted into WordPad, click Edit, then Replace. In the space provided type one > or what ever you may want to remove. Then click Replace All. Now you can again copy the text without the >> and paste it into a blank email page.

    33. Question 33. How Can We Easily Send A Part Of A Received E-mail To Someone Else?

      Answer :

      High-lite the part you want to send, Right click on it and select copy. Open new message, right click on page, and select paste, and the message should be there ready to go. Or you can select forward, and then high-lite the part that you don't want to go with the message, and press your delete key.

    34. Question 34. Is There A Simple Way To Create A Boot Disk For Various Operating Systems?

      Answer :

      You can download a boot disk from www.bootdisk.com When you open the file, have a formatted floppy in the floppy drive, because it copies the files over automatically. With this disk, it will allow us to boot to dos mode.

    35. Question 35. What Is The Difference Between The "system Tray" And The "quick Launch Tray"?

      Answer :

      The system tray is that portion of the task bar (usually on the bottom of the screen-but you can drag it to either side or to the top!) that is on the right hand side displaying the clock and some of those programs that are running in the background. The portion on the left is the 'quick launch tray' because you can drag icons/shortcuts there and with a single click you can start or 'launch' the program.

    36. Question 36. How Can We Get Rid Of The Noises When Our Modem Makes A Connection To The Internet?

      Answer :

      1. First choose Start, Settings, and then Control Panel to open the Control Panel.
      2. Choose Modems.
      3. Select the entry for your modem, and choose the Properties button to open the Modem Properties dialog box.
      4. hoose the Connection tab, and then the Advanced tab button to open the Advanced Connection Settings dialog box.
      5. The Extra Settings text box in the dialog box may already have some text in it. This text is actually a set of commands for the modem. Modem commands vary from one modem to the next, but most use the command MO - that's a zero, not a capital 0 - to tell the modem to keep the speaker off at all times.
      6. First make sure that the text box does not already have a command beginning with M. (And note that &MO, /MO, and MO are three different commands.) If there is an M command already, replace it with an MO command.
      7. If there is not an existing M command, simply type MO in the text box.(It's okay to add it at the end of other commands that are already there.) Choose OK, and Windows will send the command to the modem every time it dials a connection.
      8. If this does not work, you'll need to check your modem manual to see if the modem has an oddball command for controlling the speaker.

    37. Question 37. When We Tried To Make A Corrections To Some Text, All The Letters/words To The Right Disappeared As We Typed In The Corrections. What Happened?

      Answer :

      We probably pressed the "insert" key on our keyboard. The toggle to "insert" is "replace". The "replace" works in some programs but not all.

    38. Question 38. Where Can One "properly And Safely" Dispose Of A "dead" Computer Components?

      Answer :

      All household hazardous materials including electronic components (VCRs, computers, monitors, computer parts etc.) can be dropped off at the Household Hazardous Waste Drop Off Locations in Lee County, FL.

    39. Question 39. How Can We Check Our E-mail When We Are Away From Home?

      Answer :

      Before you leave, check the home page of your ISP. Look for "Web mail" or something similar. If you can not get your mail there, here is a URL that works with any mail when you are away from home: http:///www.mail2web.

    40. Question 40. What Steps Should I Take To Replace The Bios Battery?

      Answer :

      It is better if you go to the BIOS first and copy the settings and have them before you try to replace the battery, in case your system does not use the default settings. Once this is done then you can safely replace the battery and if necessary duplicate the BIOS settings you had before.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Computer Fundamentals Tutorial