Commodity Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Commodity Interview Questions & Answers

Search for Commodity Jobs? Then you are at the right place. We provide you with the complete Commodity interview Question and Answers on our page. A commodity market is a market that trades in primary economic sector rather than manufactured products. Soft commodities are agricultural products such as wheat, coffee, cocoa, fruit and sugar. There are numerous leading companies that offer various job positions in Commodity like Software Developer-SAP Commodity Handling, Commodity Research Associate, Relationship Managers Equity / Commodity, Manager - Business Development - Equity/Commodity/Currency, Sr Executive Assistant Manager, Equity Dealer, Equity Dealing, Commodity Dealing, Commodity Dealer, Commodities Applications Development Senior Manager and many more. So, to know more about Commodity Interview Question and Answers and for various positions please visit our site Wisdomjobs.com.

Commodity Interview Questions

Commodity Interview Questions
    1. Question 1. What Is Offer Price In Commodity Market?

      Answer :

      Offer price in commodity market is the lowest price at which a dealer is willing to sell a commodity.

    2. Question 2. What Is Closing Price In Commodity Market?

      Answer :

      Closing Price in commodity market is the price at the end of the day's trading on a commodity market.

    3. Question 3. What Is Ncdex Rain In Case Of Commodity Market?

      Answer :

      NCDEX RAIN is a rainfall index of NCDEX which tell us what percentage of cumulative normal expected rainfall (till the date of the index) it has actually rained taking into consideration average actual rainfall at both Colaba and Santa Cruz weather stations in Mumbai.

    4. Question 4. What Is Gdp In Commodity Market?

      Answer :

      GDP in commodity market means Agricultural Gross Domestic Product.

    5. Question 5. What Is Isin In Commodity Market?

      Answer :

      ISIN in commodity market is the Commodity Identification Number by which each commodity along with its specific details is uniquely represented.

    6. Question 6. What Is Mcx In Commodity Market?

      Answer :

      Multi Commodity Exchange of India is a demutualised online commodity exchange of India promoted by Financial Technologies (I) Ltd, SBI, Fidelity International, NSE, NABARD, HDFC Bk, SBI Life Insurance Co., Union Bank of India, Canara Bk, Bank of India, Bank of Baroda and Corporation Bank.

    7. Question 7. Are There Any Custody Charges For Holding Demat Units For Commodity?

      Answer :

      No. There are no custody charges for holding the demat units.

    8. Question 8. What Is Freightex In Commodity Market?

      Answer :

      FREIGHTEX in commodity market is an index on NCDEX that represents simple average of the freight rates per tonne across high-density routes for a distance of 1000 kilometers.

    9. Question 9. What Is Cif In Commodity Market?

      Answer :

      CIF in commodity market means Cost, Insurance & Freight which is basically the transaction cost of doing a commodity trading.

    10. Question 10. Why Invest In Commodities?

      Answer :

      Transparency and Fair Price Discovery: Trading in commodity futures is transparent and a process of fair price discovery is ensured through large-scale participation. The large participation also reflects views and expectations of a wider section of people concerned with that commodity. Online Platform: Producers, traders and processors, exporters/importers get an online platform through MCX / NCDEX for price risk management.

    11. Question 11. What Is Nafed In Commodity Market?

      Answer :

      National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) is an apex organization of marketing cooperatives for agricultural produce in India, under Ministry of Agriculture, Government of India. It was founded in October 1958 to promote the trade of agricultural produce and forest resources across the nation. NAFED is now one of the largest procurement as well as marketing agencies for agricultural products in India. With its headquarters in New Delhi, NAFED as four regional of Source.

    12. Question 12. What Is National Commodity And Derivative Exchange Of India?

      Answer :

      National Commodity and Derivative Exchange of India is a demutualised online commodity exchange of India promoted by NSE, ICICI Bk, LIC, PNB, CRISIL, NABARD IFFCO and Canara Bank.

    13. Question 13. What Is Assayer In Commodity Market?

      Answer :

      Assayer in commodity market is an authorized entity (person/institution) that certifies and grades the commodities that are delivered in exchange accredited warehouses.

    14. Question 14. What Is Bullion In Commodity Market?

      Answer :

      Bullion in commodity market is the generic word for gold and silver.

    15. Question 15. What Is Msp In Commodity Market?

      Answer :

      MSP in commodity market means Minimum Support Prices. Minimum Support Price (MSP) is a form of market intervention by the Government of India to insure agricultural producers against any sharp fall in farm prices. The minimum support prices are announced by the Government of India at the beginning of the sowing season for certain crops on the basis of the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP). MSP is price fixed by Government of India to protect the producer.

    16. Question 16. What Is F.a.o In Commodity Market?

      Answer :

      F.A.O in commodity market is Food and Agriculture Organisation.

    17. Question 17. How Is The Futures Contract Defined?

      Answer :

      Gold Pure Mumbai 1-Kg future contract expiring on 20th Mar, 2006 is defined as "NCD-FUT-GLDPURMUMK-20-MAR-2006". Wherein "NCD" stands for NCDEX, "FUT" stands for Futures as derivatives product, "GLDPURMUMK" for underlying commodity and "20-MAR-2006" for expiry date.

    18. Question 18. What Is Beneficiary Account In Commodity Market?

      Answer :

      A beneficiary account is a Demat account in the name of an Individual (single or jointly). Such an account could also be in the name of a Corporate, a partnership firm, a society and a trust. It is similar to a bank account. This account is to be used for transacting in commodity balances held by the account holder at Exchange accredited warehouses. These commodity balances would have been - in a physical process set up - represented through a warehouse receipt.

    19. Question 19. What Is Fci In A Commodity Market?

      Answer :

      FCI in commodity market is Food Corporation of India.

    20. Question 20. What Is Oceil In Commodity Market?

      Answer :

      Online Commodity Exchange India Ltd. is a national multi-commodity exchange located at Ahmedabad.

      The Online Commodity Exchange India Ltd. (OCEIL), Ahmedabad, and the National Board of Trade (NBOT), Indore, have been given the status of National Multi-commodity Exchanges. While the NBOT had been trading in future contracts mainly in the Soya complex, the OCEIL is trading in the entire edible oil complex.

Marketing Management Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Marketing Management Tutorial