Cognos BI Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Cognos BI Interview Questions & Answers

Are you expertise in Cognos BI? Searching for the better career opportunity in Cognos Bi? Cognos BI is known as IBM Cognos Business Intelligence which is a web-based integrated business intelligence suite by IBM. It is a web based analytical and reporting tool. It is mainly used to perform data aggregation and create user friendly detailed reports. Number of job openings is available in Cognos which may include Cognos BI developer, application engineer, technical administrator, business analyst, analytics manager, architect, lead consultant and engineer positions. If you are expertise in creating, enhancing and maintaining Framework Manager models to support business requirements Develop and implement test plans to ensure successful delivery of a project then search and apply for the jobs on wisdom jobs. Have a look at Cognos Bi job interview questions and answers for better interview preparation.

Cognos BI Interview Questions

Cognos BI Interview Questions
    1. Question 1. What Is Cognos Reporting Tool?

      Answer :

      Cognos is a Reporting tool from IBM which helps in reporting and analysis of various data from a data warehouse.

    2. Question 2. What Is Cognos Connection?

      Answer :

      It is a Web portal for Cognos 8 and a component which interacts with the Content Store. It is a frontend to publish, find, manage, organize, and view organization’s business intelligence data.

    3. Question 3. What Is Report Item?

      Answer :

      Report item is nothing but a query item when it is drag and drop into the work area.

    4. Question 4. Define Filter?

      Answer :

      A filter is an expression that specifies the conditions that rows or instances must meet to be retrieved for the dimension, query subject, calculation, or report to which the filter is applied.

    5. Question 5. What Is Query Subject?

      Answer :

      A query subject is the basic building block in Framework Manager. A query subject is a set of query items that have an inherent relationship.

    6. Question 6. What Are The Types Of Prompt In Cognos?

      Answer :

      • Value prompt
      • Text Prompt
      • Date prompt
      • Time prompt
      • Date and time prompt

    7. Question 7. What Is Drill Through?

      Answer :

      Drill-through reporting allows you to link from one report to another. You can drill through in  a number of ways.

      A Drill Through id developed with two reports:

      1. Parent Report 
      2. Child Report.

    8. Question 8. What Are The Components Of Report Net?

      Answer :

      • Framework manager
      • Cognos connection
      • Query Studio
      • Report Studio

    9. Question 9. What Is Difference Between Content Store And Content Manager?

      Answer :

      A content store is a data base which stores the meta data of the reports.

      But where as a content manager is a service which is available in dispatcher. which it manages the security.

    10. Question 10. What Is The Difference Between Stand–alone And Embedded Filter?

      Answer :

      There are two types of filters :

      1. Stand–alone : to reuse the expression.
      2. Embedded : to use a filter with only one dimension or query subject.

    11. Question 11. Define Cognos 8 Bi?

      Answer :

      Cognos 8BI is a powerful suite of products that focuses on transforming raw data into powerful information for business decisions. Cognos 8 BI can be used across all levels in an organization, from users looking for pre defined reports to analysts with complex data requirements. For all levels of users, Cognos 8BI has a tool.

    12. Question 12. What Are The Different Types Of Folders?

      Answer :

      There are three main types of folders are:

      • Standard Folder
      • Package Folder
      • Metrics Folder

    13. Question 13. Explain Standard Folders?

      Answer :

      This is a container for other folders or BI objects, and is used for organizational purposes.It will behave just like a folder on your local computer, but will operate like a web page with active links. A bright yellow icon specifics Standard folders.

    14. Question 14. Explain Package Folders?

      Answer :

      This folder is similar to a Standard Folder, but internally it contains pre-defined business rules and metadata related to sources of information. It is used by the Studios to create new queries, reports, analyses, etc. A dark blue icon specifics Package folders.

    15. Question 15. Explain Metrics Folders?

      Answer :

      Metrics folders arc used by the Metrics Studio to store metrics-related information. While the standard behavior upon selecting the other two folder types is to show their contents, a Metrics Folder will open up directly into Metrics Studio. A dark blue icon with colored dots specifies Metrics folders.

    16. Question 16. Define Business Intelligence?

      Answer :

      Business Intelligence is a broad category of application programs and technology used for querying, Reporting and analyzing the business.

    17. Question 17. What Is A Data Mart?

      Answer :

      A Data Mart is a subset of a data warehouse that can provide data for reporting and analysis.

    18. Question 18. What Is Hpas?

      Answer :

      Data Marts are sometimes also called as HPAS (Higher Performance Query Structure).

    19. Question 19. What Is Multi Dimension Analysis?

      Answer :

      It is a technique to modify the data so that the data can be view at the different levels of details.

    20. Question 20. What Are The Responsibilities Of Cognos Administrator?

      Answer :

      A Cognos Administrator is assigned with following responsibilities:

      1. Installations and configurations in distributed network environment.
      2. Creating the Repository (Content Store).
      3. Perform back up and recovery of Meta Data.
      4. Developing the user Administration.
      5. Tuning the servers.
      6. Deployment.

    21. Question 21. What Are The Responsibility Of Cognos Architect?

      Answer :

      An Architect is responsible for designing the interface by fulfilling the user requirements.

      Once the interface has been designed it should be rigorously tested before distributing to the end user population.

    22. Question 22. What Are The Roles Of The Application Developer?

      Answer :

      Design the Reports according to the Report requirement templates.

      Testing the each report with the following types of tests:

      1. Unit Testing
      2. System Testing
      3. Performance Testing

    23. Question 23. What Is Olap?

      Answer :

      OLAP stands for Online Analytical Processing. It uses database tables (Fact and Dimension tables) to enable multidimensional viewing, analysis and querying of large amount of data.

    24. Question 24. What Are The Types Of Olap?

      Answer :

      1.DOLAP:-The OLAP tool which works with desktop databases are called as DOLAP
      Ex:- FoxPro, Clipper, Dbase, Paradox.
      2.ROLAP:-The OLAP tool, which works with Relational databases, are called as ROLAP.
      Ex:-Oracle, SQL Server, Tera Data, DB2.
      3.MOLAP: - The OLAP tool, which works with Multidimensional databases, are called as MOLAP.
      Ex: - ESSBASE, Power Cube
      4.HOLAP: - The ROLAP tool which works with Relational databases and Multidimensional database, are called as MOLAP.
      Ex: - Cognos, Business Objects.

    25. Question 25. What Is Oltp?

      Answer :

      OLTP stands for Online Transaction Processing. Except data warehouse databases the other databases are OLTPs. These OLTP databases are designed for recording the daily operations and transactions of a business.

    26. Question 26. What Is An Interface?

      Answer :

      An Interface is a gateway between the user and database.

      • An Interface contains a logical pointers which pointers to data in the Data Warehouse.
      • An Interface is isolates the complexity and diversity if data bases.
      • A good OLAP Interface writes an efficient SQL read on accurate data from database.
      • An Interface needs to be designed by fulfilling the report requirement.

Ibm Cognos Tutorial

Cognos Bi Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

IBM Cognos Tutorial