Client Server Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Client Server Interview Questions & Answers

Want to get paid high with constant career growth? Then Client server job can be your better fit. With the increase in the need for client servers similar is the hype in client server jobs. Wisdomjobs is the right place to land to get yourself knowledged about various information about either the openings or to get prepared for the interview. Get ready to face the interview before the actual interview by visiting Client server job interview questions and answers page to be ready to strongly facing the interview panel. All the client server Q&A’s posted on our portal are gathered by individuals who have successfully gone through the interview and are assorted at different levels for easy access to either beginners or experts.

Client Server Interview Questions

Client Server Interview Questions
    1. Question 1. What Is An Object Server In Client Server Environment?

      Answer :

      With an object server, the Client/Server application is written as a set of communicating objects. Client object communicate with server objects using an Object Request Broker (ORB). The client invokes a method on a remote object. The ORB locates an instance of that object server class, invokes the requested method and returns the results to the client object. Server objects must provide support for concurrency and sharing. The ORB brings it all together.

    2. Question 2. What Are The Two Broad Classes Of Middleware In Client Server Environment?

      Answer :

      • General middleware
      • Service-specific middleware.

    3. Question 3. What Is Structured Query Language (sql)?

      Answer :

      SQL is a powerful set-oriented language which was developed by IBM research for the databases that adhere to the relational model. It consists of a short list of powerful, yet highly flexible, commands that can be used to manipulate information collected in tables. Through SQL, we can manipulate and control sets of records at a time.

    4. Question 4. What Are General Middleware In Client Server Environment?

      Answer :

      It includes the communication stacks, distributed directories, authentication services, network time, RPC, Queuing services along with the network OS extensions such as the distributed file and print services.

    5. Question 5. What Are The Five Major Technologies That Can Be Used To Create Client/server Applications In Client Server Environment?

      Answer :

      • Database Servers
      • TP Monitors
      • Groupware
      • Distributed Objects
      • Intranets.

    6. Question 6. What Is Oltp In Client Server Environment?

      Answer :

      In the transaction server, the client component usually includes GUI and the server components usually consists of SQL transactions against a database. These applications are called OLTP (Online Transaction Processing) OLTP Applications typically,

      • Receive a fixed set of inputs from remote clients.
      • Perform multiple pre-compiled SQL comments against a local database.
      • Commit the work and
      • Return a fixed set of results.

    7. Question 7. What Is A Transaction Server In Client Server Environment?

      Answer :

      With a transaction server, the client invokes remote procedures that reside on the server with an SQL database engine. These remote procedures on the server execute a group of SQL statements. The network exchange consists of a single request/reply message. The SQL statements either all succeed or fail as a unit.

    8. Question 8. What Are All The Base Services Provided By The Os In Client Server Environment?

      Answer :

      • Task preemption
      • Task priority
      • Semaphores
      • Interprocess communications (IPC)
      • Local/Remote Interprocess communication
      • Threads
      • Intertask protection
      • Multiuser
      • High performance file system
      • Efficient memory management and
      • Dynamically linked Run-time extensions.

    9. Question 9. What Is A Tp Monitor In Client Server Environment?

      Answer :

      • There is no commonly accepted definition for a TP monitor. According to Jeri Edwards' a TP Monitor is "an OS for transaction processing".
      • TP Monitor does mainly two things extremely well. They are Process management and Transaction management.
      • They were originally introduced to run classes of applications that could service hundreds and sometimes thousands of clients. TP Monitors provide an OS - on top of existing OS - that connects in real time these thousands of humans with a pool of shared server processes.

    10. Question 10. What Are The Two Types Of Oltp In Client Server Environment?

      Answer :

      • TP lite, based on stored procedures.
      • TP heavy, based on the TP monitors.

    11. Question 11. What Is Message Oriented Middleware (mom) In Client Server Environment?

      Answer :

      MOM allows general purpose messages to be exchanged in a Client/Server system using message queues. Applications communicate over networks by simply putting messages in the queues and getting messages from queues. It typically provides a very simple high level APIs to its services.

      MOM's messaging and queuing allow clients and servers to communicate across a network without being linked by a private, dedicated, logical connection. The clients and server can run at different times. It is a post-office like metaphor.

    12. Question 12. What Are Super Servers In Client Server Environment?

      Answer :

      These are fully-loaded machines which includes multiprocessors, high-speed disk arrays for intervive I/O and fault tolerant features.

    13. Question 13. What Is A Database Server In Client Server Environment?

      Answer :

      With a database server, the client passes SQL requests as messages to the database server. The results of each SQL command are returned over the network. The server uses its own processing power to find the request data instead of passing all the records back to the client and then getting it find its own data. The result is a much more efficient use of distributed processing power. It is also known as SQL engine.

    14. Question 14. What Is A Web Server In Client Server Environment?

      Answer :

      This new model of Client/Server consists of thin, protable, "universal" clients that talk to superfat servers. In the simplet form, a web server returns documents when clients ask for them by name. The clients and server communicate using an RPC-like protocol called HTTP.

    15. Question 15. What Is Meant By Transparency In Client Server Environment?

      Answer :

      Transparency really means hiding the network and its servers from the users and even the application programmers.

    16. Question 16. What Is Meant By 2-tier Architecture In Client Server Environment?

      Answer :

      In 2-tier Client/Server systems, the application logic is either burried inside the user interface on the client or within the database on the server.

      Example: File servers and Database servers with stored procedures.

    17. Question 17. What Is Acid Property In Client Server Environment?

      Answer :

      ACID is a term coined by Andrew Reuter in 1983, which stands for Atomicity, Consistence, Isolation and Durability.

      ACID property is the basic property for transaction processing:

      • A - atomicity
      • C - consistency
      • I - isolation
      • D - durability

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Management Information systems Tutorial