Classroom Management Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Classroom Management Interview Questions

    1. Question 1. Why Should Classrooms Be Managed?

      Answer :

      Classroom management has been consistently linked to pupil achievement. Effectively managing aspects of the classroom environment is therefore an important part of the teaching and learning process. The classroom environment must be conducive to learning; however, classrooms can be crowded, complex and potentially chaotic places.

    2. Question 2. What Is Time On Task?

      Answer :

      Time spent engaged in learning activities.

    3. Question 3. According To Doyle, What Are Some Of The Features Of The Classroom Environment?

      Answer :

      Doyle (2006) suggested that classrooms have six distinctive features; they are multidimensional, they are public spaces, activities occur at the same time, things happen quickly, classrooms have histories and events are often unpredictable.

    4. Question 4. Why Should The Physical Aspects Of The Classroom Be Managed?

      Answer :

      The physical aspects of the learning environment are important for effective classroom management. The physical setting should be designed in a way that supports the activities planned by the teacher while creating an environment that accounts for the needs of the learner. Displays celebrating students’ achievements, clean and bright classrooms and dedicated space for equipment are also important considerations.

    5. Question 5. List Four Basic Principles Of Classroom Arrangement?

      Answer :

      Evertson, Emmer and Worsham (2006) suggested that classroom designs should reduce congestion in high traffic areas, ensure that the teacher can see all students, make often-used materials and student supplies accessible, and make sure students can observe whole class teaching.

    6. Question 6. Describe Four Examples Of Classroom Layout Styles?

      Answer :

      Horizontal rows are useful for independent or pair work and encourage pupils to focus on the teacher however are not as effective for group discussion. Cluster style seating arrangements are effective for group discussion and encourage pupils’ interaction, allowing pupils to talk to each other, share materials and work together on group tasks. However, teachers need to ensure that time is spent on task. The Fishbowl style can foster group cohesion by focusing attention on the ways that a particular group might work together more productively.

      Pupils sit close together in a circle in the centre of the room while the rest of the pupils stand at the back of the classroom and observe the group discussion. The seminar style often features a ‘U’ shape formation and is used in secondary, further and higher education. It allows space for teacher and pupil presentations using interactive whiteboards, but also provides opportunities for small group work by turning chairs around.

    7. Question 7. What Is The Difference Between A Rule And A Procedure?

      Answer :

      Rules clearly outline which behaviours are acceptable and which behaviours are unacceptable. They are usually written down and displayed on the classroom wall so that they are visible to everyone. Procedures or routines describe how various activities in the classroom are achieved.

    8. Question 8. List Four Rules That Might Be Applicable In A Primary School Classroom?

      Answer :

      Evertson, Emmer and Worsham (2006) suggest four general rules for the primary school classroom: Respect and be polite to all people, be prompt and prepared, listen quietly while others are speaking and obey all school rules.

    9. Question 9. According To Kounin, What Are The Qualities Of An Effective Classroom Manager?

      Answer :

      Jacob Kounin (1970) found that the most effective teachers were better at preventing problems in the classroom and showed the following characteristics: awareness of everything that is going on in the classroom; the ability to supervise several activities at once; the ability to encourage all students in a variety of challenging activities rather than focusing on one or two pupils; and the ability to maintain smoothness and continuity in lessons.

    10. Question 10. How Can Teachers Achieve Cooperation In The Classroom?

      Answer :

      By developing positive pupil–teacher relationships, enabling pupils to take responsibility for their learning and rewarding appropriate behaviour.

    11. Question 11. Describe Five Strategies That A Teacher May Use To Deal With Undesirable Behaviours?

      Answer :

      Strategies can include negative reinforcement, satiation, reprimands, response cost or social isolation.

    12. Question 12. What Is A Positive Behavioural Support (pbs)?

      Answer :

      Positive behavioural supports (PBS) are interventions used to replace undesirable or problem behaviours with new behaviours that serve the same purpose for the student.

    13. Question 13. When Should Token Reinforcement Programmes Be Used?

      Answer :

      They should be used only to motivate students who are completely uninterested in their work and when all other approaches have failed.

    14. Question 14. List Some Of The Problems With The Behavioural Approach To Classroom Management?

      Answer :

      Rewarding pupils may decrease interest in learning for its own sake. Kohn (1993) suggests that behavioural approaches are techniques for controlling pupils; doing things to them rather than with them. Rewards may also decrease intrinsic motivation for interesting activities and improving classroom conduct does not ensure academic learning.

Classroom Management Related Interview Questions

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Classroom Management Tutorial