Cathodic Protection Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Cathodic Protection Interview Questions & Answers

Searching for a Cathodic Protection job? If you are an expert in tourist locations then this is for you. Do not worry, we’ve a right answer for your job interview preparation. If you are preparing for Cathodic Protection job interview, we will help you in clearing the interview through Wisdomjobs interview questions and answers page. Cathodic Protection is a method to control the metal surface corrosion by making it act as an electrical cathode. Usually this takes the form of galvanic anodes, which are more active than steel. Candidates are very less in number who are skilled in this. Good knowledge on the functionality is required for this job. Below are the Cathodic Protection interview questions and answers which makes you comfortable to face the interviews:

Cathodic Protection Interview Questions

Cathodic Protection Interview Questions
    1. Question 1. What Is Cathodic Protection?

      Answer :

      Cathodic Protection (CP) is a technology used to protect buried or immersed metals from corrosion. It is defined as the reduction or elimination of the corrosion process by either making the corroding metal a cathode via an impressed direct current (DC) or by connecting it to a sacrificial or galvanic anode.

    2. Question 2. How Does Cathodic Protection Works To Prevent Rusting?

      Answer :

      Cathodic protection prevents corrosion by converting all of the anodic (active) sites on the metal surface to cathodic (passive) sites by supplying electrical current (or free electrons) from an alternate source. Usually this takes the form of galvanic anodes, which are more active than steel.

    3. Question 3. What Is The Iccp?

      Answer :

      ICCP may refer to: Impressed Current Cathodic Protection, a system used to control the corrosion using anodes connected to a DC power source. Institute for Certification of Computing Professionals, a non-profit organization that develops and administers certifications for the information technology industry.

    4. Question 4. How Do We Know Cathodic Protection Works?

      Answer :

      CP has been in use for decades to protect underground pipelines, ship hulls, offshore oil and gas production platforms, underground steel storage tanks, interior submerged portions of tanks and many other structures that are exposed to marine or corrosive environments.

    5. Question 5. The Entire Rehabilitation Project Is Supposed To Take One Year. Will The Cp System Installation Impede The Completion Date For The Project?

      Answer :

      The CP system is typically installed simultaneously with other repair work. In general, there should be no increase in completion time for the restoration project if CP is included in the project scope.

    6. Question 6. Is There Any Maintenance To The Cp System?

      Answer :

      Once the CP system is installed, it is necessary to provide routine operation and maintenance. For impressed current systems, this involves visual inspection of the system and periodic checks. New advancements in technology, such as remote monitoring systems which are available from Corrpro, have provided a convenient way of maintaining CP systems.

    7. Question 7. What Is The Cost Associated With Corrosion?

      Answer :

      Corrosion will cost the US economy over $1 trillion annually. The total cost in the U.S. is expected to increase annually, illustrating the broad and expensive challenge that corrosion presents to equipment and materials. At 6.2% of GDP, corrosion is one of the largest single expenses in the U.S. economy yet it rarely receives the attention it requires. Corrosion costs money and lives, resulting in dangerous failures and increased charges for everything from utilities to transportation and more.

    8. Question 8. Can Project Costs Be Minimized If Owners Purchase And Install Their Own Materials?

      Answer :

      This process could prove to be risky unless the owner has staff that are properly trained and certified in the application, installation and maintenance of cathodic protection systems.

    9. Question 9. Is The Electricity Controlled Centrally And Continuously? How Much Electricity Will The Cp System Use?

      Answer :

      Yes, the rectifier and remote monitoring system are connected through one circuit breaker. The system is in continuous operation (24 hours per day). Surprisingly, very little energy is used. The electric power required to power most systems is between 100 and 1,000 watts. 

    10. Question 10. If A Pipeline Gets Struck By Lightning, Will The System Be Damaged?

      Answer :

      The rectifier can be equipped with upgraded lightning protection, which helps protect against lightning strikes. 

    11. Question 11. What Is The Purpose Of A Sacrificial Anode?

      Answer :

      Sacrificial Anodes are highly active metals that are used to prevent a less active material surface from corroding. Sacrificial Anodes are created from a metal alloy with a more negative electrochemical potential than the other metal it will be used to protect.

    12. Question 12. What Materials Are Used For Sacrificial Anodes?

      Answer :

      The materials used for sacrificial anodes are either relatively pure active metals, such as zinc or magnesium, or are magnesium or aluminum alloys that have been specifically developed for use as sacrificial anodes. In applications where the anodes are buried, a special backfill material surrounds the anode in order to insure that the anode will produce the desired output.

      Since the sacrificial anode works by introducing another metal surface with a more negative electronegative and much more anodic surface. The current will flow from the newly introduced anode and the protected metal becomes cathodic creating a galvanic cell. The oxidation reactions are transferred from the metal surface to the galvanic anode and will be sacrificed in favor of the protected metal structure.

    13. Question 13. How Are Sacrificial Anodes Put On?

      Answer :

      Sacrificial anodes are normally supplied with either lead wires or cast-m straps to facilitate their connection to the structure being protected. The lead wires may be attached to the structure by welding or mechanical connections. These should have a low resistance and should be insulated to prevent increased resistance or damage due to corrosion. When anodes with cast-in straps are used, the straps can either be welded directly to the structure or the straps can be used as locations for attachment.

      A low resistance mechanically adequate attachment is required for good protection and resistance to mechanical damage. In the process of providing electrons for the cathodic protection of a less active metal the more active metal corrodes. The more active metal (anode) is sacrificed to protect the less active metal (cathode). The amount of corrosion depends on the metal being used as an anode but is directly proportional to the amount of current supplied.

    14. Question 14. Why Sacrificial Anodes Used For?

      Answer :

      Sacrificial Anodes are used to protect the hulls of ships, water heaters, pipelines, distribution systems, above-ground tanks, underground tanks, and refineries. The anodes in sacrificial anode cathodic protection systems must be periodically inspected and replaced when consumed.

    15. Question 15. What Other Forms Of Cathode Protection?

      Answer :

      Several different forms of cathode protection are forming alloys, plating, and galvanizing the metal.

    16. Question 16. How Do Sacrificial Anodes Function?

      Answer :

      Sacrificial anodes work by oxidizing more quickly than the metal it is protecting, being consumed completely before the other metal reacts with the electrolytes.

    17. Question 17. What Are The Purposes Of Using Sacrificial Anodes?

      Answer :

      Sacrificial anodes are used to protect metal structures from corroding. 

    18. Question 18. What Is A Cathodic Reaction?

      Answer :

      The anode is the electrode at which a net oxidation reaction occurs, whereas cathodes are electrodes at which net reduction reactions occur. All cathodic protection systems require an anode, a cathode, an electric circuit between the anode and cathode, and an electrolyte.

    19. Question 19. How Does Cathodic Protection On A Pipeline Work?

      Answer :

      Cathodic Protection (CP) is a technology used to protect buried or immersed metals from corrosion. It is defined as the reduction or elimination of the corrosion process by either making the corroding metal a cathode via an impressed direct current (DC) or by connecting it to a sacrificial or galvanic anode.

    20. Question 20. What Is Impressed Current Cathodic Protection?

      Answer :

      Simple impressed current cathodic protection system. A source of DC electric current is used to help drive the protective electrochemical reaction. For larger structures, or where electrolyte resistivity is high, galvanic anodes cannot economically deliver enough current to provide protection.

    21. Question 21. What Is The Principle Of Cathodic Protection?

      Answer :

      Cathodic Protection (CP) is a technique used to control the corrosion of a metal surface by making it the cathode of an electrochemical cell. A simple method of protection connects the metal to be protected to a more easily corroded "sacrificial metal" to act as the anode.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Power Electronics Tutorial