Camera Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Camera Interview Questions & Answers

Dreaming to become a good camera operator? If you are creative and have good eye and hand coordination then you are ready to become a camera operator. With some guidance from wisdomjobs, you will be able to succeed in this occupation. With the ever growing entertainment industry, the demand for camera operators has also moved up. As a camera operator you can work for various production houses making films, television shows, commercial videos, musical videos, sports events etc. A camera job operator works with digital, film and electronic cameras in single or multioperational conditions. Information related to the skills and academic training courses is available on the wisdomjobs page. These camera job interview questions and answers will help you to pass through the heavy competition and find work opportunities across all formats.

Camera Interview Questions

Camera Interview Questions
    1. Question 1. Tell Me How Do I Connect An Auto Iris Lens To A Camera?

      Answer :

      This is usually performed by a simple plug-in connection to the rear or side of the camera. However you should always refer to the relevant camera handbook.

    2. Question 2. What Is Digital Video Recorders?

      Answer :

      A Digital CCTV Video Recorders, (DVR), are stand-alone units that are capable of saving digital CCTV images to a PC. DVR look similar to a standard Video Cassette Recorders (VCR's).

    3. Question 3. Tell Me What Type Of Illumination Can I Use With Color Cameras?

      Answer :

      Only lighting within the visible wavelength should be used with color cameras. Tungsten Halogen is often the recommended source of lighting.

    4. Question 4. Tell Me How Can I Eliminate Ground Loop Faults?

      Answer :

      This can be achieved in a number of ways, the easiest of which is the installation of a Ground Loop Isolation Transformer. This is best installed at the monitor or recording end of the system.

    5. Question 5. Tell Me What Is The Difference Between Auto Iris And Direct Drive Lenses?

      Answer :

      An Auto Iris lens is one that automatically adjusts its iris for changes in the scene lighting levels. The motor that opens and closes the iris is driven by an Amplifier that processes a small electronic signal changing with the light level.

    6. Question 6. Tell Me Does The 'f' Stop Matter When Choosing A Lens?

      Answer :

      Yes, lenses are usually specified as having a minimum and maximum 'f' stop rating; the 'f' stop is a measure of how efficiently the lens allows light from the scene, to pass through the lens and onto the camera CCD sensor. The maximum aperture (when the lens is fully open), is the minimum 'f' stop number and the minimum aperture, (just before the lens completely closes) is the maximum 'f' stop number.

    7. Question 7. What Is Digital Cctv?

      Answer :

      Currently the majority of CCTV systems use Digital technology. Digital CCTV Surveillance uses current PC technology to digitize the CCTV camera images and compress them into a PC friendly format. These digital images can then be stored on a PC's Hard Disk Drive. As the digital cctv images are stored on computers Hard Drives it is possible to save digital cctv footages and access them speedily and easily. Digital CCTV also has the advantage over Analogue CCTV systems that the image is of a far higher resolution.

    8. Question 8. Tell Me What Is The Difference Between Simplex And Duplex Multiplexers?

      Answer :

      Video multiplexers are designed to allow recording of several cameras onto one recorder.

      Simplex

      A simplex machine is best suited to applications where recording only is the priority. Simplex machines cannot display multi screen images (i.e. quad, 9 way and 16 way split) while in the record mode.

      Duplex

      If an operator is monitoring the system (i.e. security guard) then a duplex machine is more suitable. A duplex machine can provide screen splits and user selectable images without affecting what is recorded onto the recorder. Should you use two recorders, it becomes possible to record and playback simultaneously.

    9. Question 9. Explain Me What Qualities Do You Need To Be A Camera Operator?

      Answer :

      People skills are really important. In this job you meet new people every day. They come from every walk of life and you have to have the confidence to communicate with all of them. Many of them have no experience of being on TV so they can be very nervous, and putting them at ease is an important part of the job. There is a lot of walking, sometimes running, and a lot of lifting and carrying to be done so you must be relatively fit.

    10. Question 10. What Is Analogue Cctv?

      Answer :

      In the past, all CCTV Cameras were attached to a Multiplexor (A device that will split multiple camera pictures onto an individual CCTV Monitor). The Multiplexor then sends the analogue camera images to a Time Lapse Video Player. These are special CCTV recording devices that can record up to 960 hours of footage on a three hour Video Cassette. This method is still used today for simple CCTV installations but the quality of recording is usually very low (1 Frame Per 12.8 Seconds).

    11. Question 11. Tell Me What Is A Ground Loop?

      Answer :

      An AC current that can be produced in a cable. This is usually caused by parts of the system being fed from different electrical sources resulting in different earth potentials at each end. The result is interference on the signal, usually in the form of dark bands across the monitor and on occasion tearing in the top third of the image.

    12. Question 12. Explain Me What Does The Work Involve?

      Answer :

      I operate a camera on location or in the studio. I could film anything from a close-up of someone's face during an interview to a wide shot of the pitch and players during a football match. I use different techniques to ensure the shots are good quality, clear and visually interesting. The director or producer has an idea of how the finished film should look, and it's my job to make sure the shots I capture are as close to their vision as possible.

    13. Question 13. Tell Me What Are Osd Cameras?

      Answer :

      OSD (On Screen Display) cameras have a menu system within the camera assembly that can be accessed in order to set functions such as Iris levels, AGC on/off and most features of standard and advanced cameras.

    14. Question 14. Tell Me What Education And Training Will I Need?

      Answer :

      Most employers in the entertainment industry require you to have some formal training before they'll hire you to work as a camera operator. Many film schools and universities offer bachelor's degree programs in film production that include courses related to cinematography and camera operation. Other trade, technical or private schools include certificate programs that provide specific training in camera operation.

      The film and television industries are competitive, even for behind-the-scenes and technical workers. A formal education may offer the necessary training, though you'll need to start with entry-level jobs, such as a production assistant. After gaining sufficient experience, you might eventually be able to obtain work as a camera operator.

    15. Question 15. Tell Me Do I Have To Use A Regulated Power Supply?

      Answer :

      In general the answer is yes. Most manufacturers will recommend the use of such power supplies as standard with their equipment. You should always consult the manufacturer's specifications prior to the connection of any power supply.

    16. Question 16. Tell Us What Do You Feel Is The Most Important Skill A Video Camera Operator Should Possess?

      Answer :

      Creative Flair. Although being technically capable is important, creativity always needs to adapt to the project. Whereas once you know how to use a camera to a professional standard, the rate of development will lessen in comparison to thinking creatively and being innovative.

    17. Question 17. What Makes You Uncomfortable As Camera Operator?

      Answer :

      When gears are not been upgraded to the latest standard of industry demand.

    18. Question 18. Tell Me How Do You Safeguard And Back Up The Work?

      Answer :

      We use a double system approach: Our cameraman will shoot to card as well as an external Ninja recorder. We're also happy to back up the footage for you and store it on our RAID drive until you have it safely backed up

    19. Question 19. Tell Me What Made You Choose A Career As A Video Camera Operator?

      Answer :

      Love to capture the moments which becomes memorable and valuable assets for future.

    20. Question 20. What Is The Most Rewarding Part Of Being A Video Camera Operator?

      Answer :

      Most rewarding part of being a video camera operator is able being creative.

    21. Question 21. Tell Me What Other Camera Equipment Do You Have Available?

      Answer :

      We can prepare a production kit for you that matches your requirements. We shoot steadicam, have a slider, and mobile green screen kit. We also have an extensive range of lenses and filters.

    22. Question 22. Tell Me How Do I Become A Tv Camera Operator?

      Answer :

      According to the BLS, most TV camera operators have a bachelor's degree in film or broadcasting. These programs typically combine classroom courses in film theory with hands-on training using camera equipment. Most offer comprehensive training in film and video production, rather than focusing on just TV camera operation. Therefore, in addition to learning camera skills and techniques, you may also do film editing, directing, lighting and even scriptwriting. This has the advantage of preparing you to work as part of a production team.

      Many training programs are available through public colleges as well as private film schools. Some institutions' broadcast cable TV programs created entirely by students, and many even have their own television stations, providing real-world experience. However, even with a solid education, you may have to begin your career in an entry-level position, such as a production assistant, and work your way up to TV camera operator, especially since the field is very competitive. According to the BLS, job opportunities are expected to increase by only 2% from 2014 to 2024, which is slower than the national average.

    23. Question 23. Tell Me What Is The Correct Level For A Video Picture?

      Answer :

      The correct level is 1 volt peak to peak. This can only be accurately set either with an oscilloscope or with a video level meter.

    24. Question 24. Do You Know What Is Digital Cctv?

      Answer :

      Digital CCTV, or Digital Closed Circuit Television, is the technology used in modern surveillance systems. Traditional ,VCR, CCTV pictures are sent via cctv cameras to a closed area, e.g. a CCTV Monitor, this type of CCTV is likely to produce lower resolution images and have to be displayed via cabling in the workplace. Modern Digital CCTV Systems can be operated remotely via a pc or mobile phone, can monitor various locations and can be monitored from wherever there is internet or GPRS Access.

    25. Question 25. Explain Me How Do I Set Up A Camera And Lens For Use In Low Light Conditions And Or With Infra Red Lighting?

      Answer :

      When setting the back focus of a Color camera for low light conditions you should place an ND1 (Neutral Density) filter in front of the lens. When setting the back focus of a Mono camera for low light conditions you should place an ND3 (Neutral Density) filter in front of the lens. When setting the back focus of a Mono camera fitted with I/R lighting for low light conditions you should place an IRP (Infra- Red Pass) filter in front of the lens.

    26. Question 26. Explain Me Your Role As A Camera Operator?

      Answer :

      I operate a TV camera as part of a large production team. I work on programmes ranging from news bulletins to documentaries, music shows and sporting events.

    27. Question 27. Do You Know What Would I Do As A Tv Camera Operator?

      Answer :

      As a TV camera operator, you record the images seen on television--from news broadcasts, TV series and sporting events to documentaries and commercials. You work with directors and technicians to find the most effective way to frame these images using elements such as lighting, position, lenses and camera movements. You must also be capable of moving their cameras smoothly and steadily. While many TV camera operators are only responsible for shooting video footage, some also edit their own work.

      Some TV camera operators are studio operators, which means they work in a television studio and record images with the camera that is in a fixed position. However, in some studios, cameras are mounted on a track so they can be moved while filming. This is very different from news camera operators, who are on the move tracking news events. In this position, you must be prepared for both indoor and outdoor photography and even to edit your own work on the spot so it can be transmitted as live coverage. Since you carry your cameras on your shoulders, the ability to hold the camera steady is especially important.

    28. Question 28. Do You Know What Are The Job Duties Of A Camera Operator?

      Answer :

      As a camera operator, you'll manage and operate video equipment on the set of films, motion pictures and television shows. You'll typically use high-tech, expensive cameras that are specifically designed for the entertainment industry, though you might need to provide still images with digital handheld or industrial cameras. You'll often work under the guidance of a photography or film director who organizes your camera work in order to capture a particular scene. Other considerations for the profession include lighting, sound and equipment maintenance.

    29. Question 29. What Is Pc Based Digital Video Surveillance Capture Cards?

      Answer :

      PC Based Digital CCTV Surveillance systems are a reasonably new technology in the CCTV Industry. This type of Digital CCTV system works in two stages. You then install the digital cctv surveillance card and software on to your PC. This Software (or program) will allow you to view your Digital CCTV Cameras, search through previously recorded footage, backup footage to CD/DVD, control PTZ Cameras either on the PC system or remotely and much more.

    30. Question 30. Tell Me Can I Use I/r Lamps With Color Cameras?

      Answer :

      The answer to this is a definitive NO. Color cameras are typically fitted with an IR cut filter and will not allow IR light in excess of 700Nm to pass resulting in the camera performing poorly in these circumstances.

    31. Question 31. Tell Me What Is Video Termination?

      Answer :

      This is the end of line resistance of any CCTV system and this should be set to 75 ohm. Should you encounter any double image or ghosting this is more often than not caused by two pieces of equipment in series both having the 75-ohm switch set on. Only the last piece of equipment should be set at 75-ohm.

    32. Question 32. Do You Know When Can I Use A Manual Iris Lens?

      Answer :

      A general rule of thumb is only to use a MI lens in an internal application. This is because you are reliant on the electronic circuitry of the camera compensating for light changes in the scene and this is not able to compensate to the same degree as that of an Auto Iris lens.

    33. Question 33. Tell Me What's The Difference Between Hardware Compression And Software Compression?

      Answer :

      Hardware Compression: Both Capturing Video Signal and Compressing Video Signal are done by DSP chipset integrated on DVR Board. It doesn't need the computer's CPU to do this work. It's low cost of CPU and RAM resources. In this system the computer CPU's task focus on answering network request, streaming the video/audio to network and saving recorded data to local hard disk.

      Software Compression: The DVR Board only capture video signal but doesn't compress it, it is the computer CPU and RAM to do this compression work. It's high cost of CPU and RAM resources. In this system the computer CPU and RAM are often overloaded. It is easier to crash than hardware compression system.

    34. Question 34. Tell Us What Do You Like Most About Being A Video Camera Operator?

      Answer :

      Get the best moment captured.

    35. Question 35. What Motivates You To Succeed As Camera Operator?

      Answer :

      Patience and experience give me confidence to move forward either way

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Cordova Tutorial