BPEL Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

BPEL Interview Questions & Answers

Being an expert in web services programming languages, are you unable to find the right job? Then stop worrying, wisdom jobs take you to the best platform to utilize all your abilities fully. BPEL or Business Process Execution Language is used to specify actions in business processes with the help of web services. BPEL jobs require candidates with experience on Oracle B2B and Oracle BPEL and should have experience in SOAP and REST web services and must be good at situation handling. Many leading MNCs have offered top positions in BPEL at prominent cities of India. BPEL job interview questions and answers pages designed by Wisdomjobs.com experts help you to analyze your capabilities and to greatly improve them. Registering with our official web page gets you daily notified on new jobs.

BPEL Interview Questions

BPEL Interview Questions
    1. Question 1. Define Bpel Orchestration?

      Answer :

      The control over the web services that are involved and coordinating the execution of different operations on the web services involved in the operation is taken by the central process in orchestration as per the requirements. The involved web services are unaware of this process. With operations that are explicitly defined and the order of invocation of the web services, the orchestration is centralized.

    2. Question 2. Define Bpel Choreography?

      Answer :

      Choreography does not rely on a central coordinator. The web services involved in the choreography is aware exactly the execution of its operations and whom to interact with. Choreography is a collaborative effort. It focuses on messages exchange. The awareness of business process, operations to execute, messages to exchange, and the time of message exchange are needed for all participants of choreography.

    3. Question 3. Describe The Bpmn Standard For Business Process Modeling And Analysis?

      Answer :

      The BPMN specifies a graphical notation for expressing business processes in a Business Process Diagram. Both technical users and business users are supported for business processes using BPMN. BPMN provides a standardized, simple means of process information communication to other business users, customers, suppliers and process implementers.

    4. Question 4. Define Incorporating Java And Java Ee Code In Bpel Processes?

      Answer :

      There are several methods for incorporating Java and Java EE code in BPEL processes:

      • Wrap as a Simple Object Access Protocol (SOAP) service
      • Use bpelx:exec built-in methods
      • Use Java code wrapped in a service interface
      • Embed Java code snippets into a BPEL process with the bpelx:exec tag
      • Use an XML facade to simplify DOM manipulation.

    5. Question 5. What Kind Of Different Types Of Business Processes Bpel Supports?

      Answer :

      BPEL supports two different types of business processes:

      • Executable processesallow us to specify the exact details of business processes. They can be executed by an orchestration engine. In most cases BPEL is used for executable processes.
      • Abstract business protocols allow us to specify the public message exchange between parties only. They do not include the internal details of process flows and are not executable.

    6. Question 6. What Is The Role Of Bpel?

      Answer :

      • Allows us to define abstract and executable processes
      • Is supported by the majority of companies
      • Software exists (from several vendors) on which such processes can be executed (BPEL servers) and developed (BPEL designers).

    7. Question 7. Do You Know How To Wrap Java Code As A Soap Service?

      Answer :

      You can wrap the Java code as a SOAP service. This method requires that the Java application have a BPEL-compatible interface. A Java application wrapped as a SOAP service appears as any other web service, which can be used by many different kinds of applications. There are also tools available for writing SOAP wrappers.

    8. Question 8. What Is Bpmn?

      Answer :

      BPMN specifies a graphical notation for expressing business processes in a Business Process Diagram. Both technical users and business users are supported for business processes using BPMN.

    9. Question 9. Describe Business Process Execution Language (bpel)?

      Answer :

      Business Process Execution Language is a language that is executable for interaction specification along with Web services. The processes of BPCL will export and import information by utilizing exclusively web service interfaces.

    10. Question 10. Explain The Difference Between Bpel Orchestration And Bpel Choreography?

      Answer :

      Choreography: 

      Choreography does not rely on a central coordinator. The web services involved in the choreography is aware exactly the execution of its operations and whom to interact with. Choreography is a collaborative effort. It focuses on messages exchange. The awareness of business process, operations to execute, messages to exchange, and the time of message exchange are needed for all participants of choreography.

      Orchestration: 

      The control over the web services that are involved and coordinating the execution of different operations on the web services involved in the operation is taken by the central process in orchestration as per the requirements. The involved web services are unaware of this process. With operations that are explicitly defined and the order of invocation of the web services, the orchestration is centralized.

    11. Question 11. Explain The Difference Between Bpel Executable And Abstract Processes?

      Answer :

      The exact details of business processes can be specified by executable processes. These can be executed by orchestration engine. An executable process is used in most cases of BPEL.

      The public message exchange among parties is only allowed by abstract business process. The internal details of process flows do not include and are not executable.

    12. Question 12. Define The Oracle Bpel Process Manager?

      Answer :

      Oracle BPEL Process Manager is a BPEL engine. It is a member of Oracle Fusion middleware family of products. Orchestration disparate applications and web services are enabled enterprises by Oracle BPEL Process Manager. Quick building and deploying this processing ability in a standards-based manner delivers critical functionality for developing SOA.

    13. Question 13. Define Bpel Abstract Process?

      Answer :

      The public message exchange among parties is only allowed by abstract business process. The internal details of process flows do not include and are not executable.

    14. Question 14. Define Bpel Executable Process?

      Answer :

      The exact details of business processes can be specified by executable processes. These can be executed by orchestration engine. An executable process is used in most cases of BPEL.

    15. Question 15. Described The Kind Of Bpel?

      Answer :

      • Allows abstract and executable processes.
      • Gained support by Majority of companies.
      • Allows software to exist and similar processes can be executed and developed.

    16. Question 16. Describe The Role Of Bpel?

      Answer :

      BPEL is a language for relatively simple description of how web services are composed into business processes.

    17. Question 17. Define Bpel And Workflow Foundation?

      Answer :

      BPEL is process-centric, where as workflow foundation is human centric. 

      BPEL web services based language for business process behavior which can be used for composite web services, where as workflow foundation is a programming model for quickly building workflow enabled applications which are user interface-centric.

    18. Question 18. Define Business Process Execution Language (bpel)?

      Answer :

      Business Process Execution Language is a language that is executable for interaction specification along with Web services. The processes of BPCL will export and import information by utilizing exclusively web service interfaces.

    19. Question 19. What Is Bpmn Standard For Business Process Modeling And Analysis?

      Answer :

      The BPMN specifies a graphical notation for expressing business processes in a Business Process Diagram. Both technical users and business users are supported for business processes using BPMN. BPMN provides a standardized, simple means of process information communication to other business users, customers, suppliers and process implementers.

    20. Question 20. What Is Oracle Bpel Process Manager?

      Answer :

      Oracle BPEL Process Manager is a BPEL engine. It is a member of Oracle Fusion middleware family of products. Orchestration disparate applications and web services are enabled enterprises by Oracle BPEL Process Manager. Quick building and deploying this processing ability in a standards-based manner delivers critical functionality for developing SOA.

    21. Question 21. Explain About Bpel Executable And Abstract Processes?

      Answer :

      The exact details of business processes can be specified by executable processes. These can be executed by orchestration engine. An executable process is used in most cases of BPEL.

      The public message exchange among parties is only allowed by abstract business process. The internal details of process flows do not include and are not executable.

    22. Question 22. Explain About Bpel Orchestration And Choreography?

      Answer :

      Orchestration:

      The control over the web services that are involved and coordinating the execution of different operations on the web services involved in the operation is taken by the central process in orchestration as per the requirements. The involved web services are unaware of this process. With operations that are explicitly defined and the order of invocation of the web services, the orchestration is centralized.

      Choreography:

      Choreography does not rely on a central coordinator. The web services involved in the choreography is aware exactly the execution of its operations and whom to interact with. Choreography is a collaborative effort. It focuses on messages exchange. The awareness of business process, operations to execute, messages to exchange, and the time of message exchange are needed for all participants of choreography.

    23. Question 23. What Is Role Of Bpel?

      Answer :

      BPEL is a language for relatively simple description of how web services are composed into business processes.

      BPEL is the first of its kind. BPEL

      • Allows abstract and executable processes
      • Gained support by Majority of companies
      • Allows software to exist and similar processes can be executed and developed.

    24. Question 24. Explain Bpel And Workflow Foundation?

      Answer :

      • BPEL is process-centric, where as workflow foundation is human centric.
      • BPEL web services based language for business process behavior which can be used for composite web services, where as workflow foundation is a programming model for quickly building workflow enabled applications which are user interface-centric.

    25. Question 25. What Is Business Process Execution Language (bpel)?

      Answer :

      Business Process Execution Language is a language that is executable for interaction specification along with Web services. The processes of BPCL will export and import information by utilizing exclusively web service interfaces.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Service Oriented Architecture (SOA) Tutorial