Aviation Interview Questions & Answers

2 avg. rating (40% score) - 3 votes

Aviation Interview Questions & Answers

Looking for Aviation jobs? Have a dream of becoming operation agent or airhostess? Then you’re at the right place? Many graduates are hiring to aviation jobs due to high salaries and pay benefits. If you are an aviation and aircraft maintenance engineering graduate you can search and apply job in wisdom jobs. There are also 4 different jobs like Aircraft cleaner, Aviation loader, Cargo loader and Aviation firefighting etc. Many companies posted on wisdom jobs like ,Flight Attendant Jobs, Airline Administrative Support, Operations Agent, Avionics Technicians, Regional Sales Manager, Flight dispatchers, Ground / Airport Station Attendant, Aviation Meteorologist aviation manager aviation and grooming trainer aviation PDE designer etc. Follow our Aviation jobs interview questions and answers page to simplify your interview doubts.

Aviation Interview Questions

Aviation Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Main Areas In Aviation?

      Answer :

       

      1. Artificial intelligence.
      2. Aircrafts and parts.
      3. Advanced materials, composites and specialty metals.
      4. Computers, electronic components, and systems.
      5. Fighters and attack aircraft.
      6. Government defense policies and goals.
      7. Lasers.
      8. Navigation controls and guidance systems.
      9. Ordinance and Military vehicles.
      10. Computers, electronic components, and systems.
      11. Aviation electronic/Avionics.
      12. Robotics.
      13. Satellites.
      14. Search and detection equipments.
      15. Strategic defensive initiative.
      16. Sensors and instrumentation.
      17. Ships.
      18. Space vehicles and commercialization of space.

    2. Question 2. What Is The Requirement To Become A Professional Engineer (pe) In The Field Of Aerospace?

      Answer :

      Professional Engineer license is required for people who aspire to go in as officially approved engineer. The design specification is done by self-employed people or working in small business. General aerospace engineers work for government or for big companies and hence few people are not very keen on becoming PE's. To become a PE one has to pass an exam on fundamentals of engineering which takes alot of hours to gruel and work under a licensed PE for about four years. In addition, they have to grow through a principle and practice of engineering exam, which requires about 8 hours.

    3. Question 3. When Can One Deviate From Any Flight Rules And Regulations?

      Answer :

      Chief Pilot in command can deviate from rules and regulations during emergency period; he can do it to get the plane back to the normalcy or to meet the expected requirement of the emergency.

       

    4. Question 4. What Will Be The Responsibility Of The Spacecraft Operations, Dynamics, And Controls?

      Answer :

      People working on these areas as aerospace engineers should have familiarity and exposure to NASTRAN and MATLAB with knowledge on space environment and modeling of flexible dynamics. These aerospace engineers will be responsible to work in the areas of structural control, momentum control, line of sight (LOS), spacecraft mission design, control of space boards payloads, operational engineering.

       

    5. Question 5. How Many Types Of Emergency Landings Are There And Explain?

      Answer :

      There are three types of emergency landings like:

      1. Forced landing: This is a situation where Air Craft engine fails and Pilot is forced to land the plane in the nearest airport.
      2. Precautionary landing: This is used when Pilot faces a problem due to severe weather conditions, or being lost in the air space traffic or due to lack of fuel or expecting an engine trouble.
      3. Ditching: This is when where Pilot cannot avoid this situation but to just land on water, which is safer than air bound.

    6. Question 6. What Is Forced Landing?

      Answer :

      This is a situation where Air Craft engine fails and Pilot is forced to land the plane in the nearest airport.

    7. Question 7. What Is Precautionary Landing?

      Answer :

      This is used when Pilot faces a problem due to severe weather conditions, or being lost in the air space traffic or due to lack of fuel or expecting an engine trouble.

    8. Question 8. What Is Ditching?

      Answer :

      This is when where Pilot cannot avoid this situation but to just land on water, which is safer than air bound.

    9. Question 9. What Is An Aviation Engineer?

      Answer :

      Aviation engineering is the science of designing, developing, and assembling aircraft. Aviation engineers focus on airspace development, airport design, aircraft navigation technologies, and aerodrome planning.

       

    10. Question 10. What Are The Differences Between Aerospace And Avionics?

      Answer :

      The two types of aerospace engineers include aeronautical engineers (They work with aircraft that stay within the earth's atmosphere such as airplanes and helicopters.) and astronautical engineers (They work with aircraft that operate outside of the earth's atmosphere such as rockets, satellites, and other and spacecraft.) A degree in aerospace engineering should cover them both.

       

    11. Question 11. Explain About Stress Analysis?

      Answer :

      People working on these areas as an aerospace engineer should have familiarity and exposure to NASTRAN and MATLAB with knowledge on space environment and modeling of flexible dynamics. These aerospace engineers will be responsible to conduct stress analysis on metallic and composite structures. NASTRAN, IDEAD, Oracle, and PATRAN proficiency level is required. Their duties also include on aircraft, which are metallic and composite structures. This includes and understanding of control surface stiffness and loop calculations, finite element modeling (FEM), fatigue testing requirement and analysis.

    12. Question 12. When A Pilot Is Assigned A Speed, How Much Can One Deviate From That Speed?

      Answer :

      Complying and following the actual speed adjustment policies, a pilot can run and indicate plus or minus 10 knots or 0.02 mach number of specified speed. Its always better to keep the land air officer in the loop before adjusting the air speed. Exceptions are always there to meet the emergency requirement.

    13. Question 13. How Important Is To Get The Passengers Switch Off The Mobile Phones And Laptop?s During Land Off? What Could Be The Consequences?

      Answer :

      It is very important to check if laptop and mobile phones are switched off or not, as the consequences can be bad?.because interference of air craft communication devices and electronic devices interfere with each other and there could be a chances of not proper landing. So, its highly recommended that all electronic and communication devices should be switched off during take off and landing.

    14. Question 14. What Is Aeronautical Engineering?

      Answer :

      Aeronautical engineering deals with vehicles which operates in the atmosphere.

    15. Question 15. What Is Astronautical Engineering?

      Answer :

      Astronautical engineer includes designing power systems for spacecraft structure, developing communications systems for distant space probes, developing hardware skills for operations in spacecraft, designing and testing robotic systems, developing new propulsion systems and computing optimum flight.

    16. Question 16. In Which Place International Civil Aviation Organization Is Head Quartered?

      Answer :

      Canada.

    17. Question 17. Does The Knowledge Of Mathematics Of Science Is Required To Get Into Aerospace Engineering?

      Answer :

      The basic understanding of Math is important, as it is not used at all the time during the course of aerospace engineering. One should have a basic understanding of mathematical definitions and knowledge on computers is very important as the computer programs will help in doing simple calculations and verify the results are reasonable.

      However, on the science front it is very important to have a very good understanding on various subjects like dynamics and mechanics in physics, strong emphasis on chemistry, electromagnetism. For a good engineer one should know how law of forces makes things happen. In addition, if you are good at physical sciences when opposed to life sciences like biology you will be a fit candidate for aerospace engineering.

    18. Question 18. What Is The Process For Take-off?

      Answer :

      When the flying object returns to water, the process is called alighting, although it is commonly called "landing" and "touchdown" as well. A normal aircraft flight would include several parts of flight including taxi, takeoff, climb, cruise, descent and landing.

    19. Question 19. What Is The Salr In Meteorology?

      Answer :

      The Saturated Adiabatic Lapse Rate (SALR) is the rate at which the temperature of a parcel of air saturated with water vapour changes as the parcel ascends or descends. 

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Aviation Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial