Asian Paints Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 5879 votes

Asian Paints Interview Questions

    1. Question 1. Can The Products Be Applied During Rainy Season?

      Answer :

      Well, every product has its own drying time. And it’s quite risky to paint during the rainy season. If in case, you go ahead with the painting and it rains heavily, not allowing enough time for the paint to dry , you might have to face problems. Hence, we recommend you to observe the weather condition and then go ahead with painting.

    2. Question 2. What Does Curing Period Mean? Why Should One Follow This Process?

      Answer :

      Curing period means the walls should be left bare. This is because the paint should not react with the chemical present in the cement.

    3. Question 3. Can Ink Or Other Stains Be Washed Off?

      Answer :

      Most wall paints made by Asian Paints are washable, compared to other brands. Common stains, like pencil marks, can be easily cleaned. But, it is difficult to clean tough stains. You may try using a mild detergent to clean the stains.

    4. Question 4. How Do The Stains On The Floor Be Removed After The Painting Is Over?

      Answer :

      Any paint stains should be wiped off immediately. Use a mop and clean up each room after the painting is over. Enamel paint stains require thinner for cleaning. You can also use turpentine to scrub them off the floor.

    5. Question 5. Do Any Asian Paints Paint Offer Protection Against Termites?

      Answer :

      Yes. If entire furniture is coated with Wood Finish, it is difficult for the termites to attack the surface.

    6. Question 6. What Paints Can Be Used On The Surface Where There Is Already Attack Of Termites?

      Answer :

      Of the termites have already infected the furniture, you will have to treat the furniture for termites, with the solutions easily available in the market, e.g. Term guard. No Wood Finish is Termite proof.

    7. Question 7. What Is Acrylic?

      Answer :

      Acrylic basically means water based products, which have High Density Particles that result in an excellent finish on your walls.

    8. Question 8. What Are Emulsions?

      Answer :

      Emulsions are acrylic based paints, which are water based. These are available for Interior Wall surfaces as well as Exterior Wall surfaces.

    9. Question 9. What Is The Difference Between Emulsions And Distempers?

      Answer :

      Both Emulsions and Distempers have a few similarities as both are durable, and offer a wide range of shades to choose from. But some clear differences are that Emulsion paints give a silky and smooth finish to your walls, are more durable and long lasting, in addition to offering a wider range of shades to choose from.

    10. Question 10. Are Emulsion Paints Costlier Than Distemper Paints?

      Answer :

      We offer you a choice in Emulsions itself. Royale, which is a premium brand, is more costly than distemper. Tractor Emulsions are comparable, price wise to any Distemper.

    11. Question 11. What Is The Difference Between Regular And Premium Emulsion?

      Answer :

      All emulsion paints give a smooth finish and soft feel to the wall. They come in lovely shades and are long lasting. Royale is the most premium emulsion. It looks better on your walls while importing a mild shine to the walls that gives your room a silky and classy look. With the right lighting, your walls will appear to glow.

    12. Question 12. What Is The Difference Between Solvent-based And Water-based Paints?

      Answer :

      Water-based paints are diluted with water, while solvent-based paints are diluted with solvents like Mineral Turpentine Oil (MTO). Emulsions are water-based paints while enamels, luster and matt finishes are solvent-based paints. Emulsions look better on walls and are ideal for drawing rooms. Solvent-based paints are ideally suited for kitchens and bathrooms since they are water-resistant. Enamels are used on wood and Metals.

    13. Question 13. What Are Primers And Putty?

      Answer :

      Primers and putties are applied on the paintable surface before the final paint is applied. Before you apply putty or primer you have to sand the wall with sandpaper. Putty is a kind of paste prepared for applying on walls to fill in any minor dents or to level the surface. Since putty is absorbent, a coat of paint applied directly over it would lead to the paint being absorbed unevenly, leading to patches. A primer layer on top of the putty is a must. It takes away the unevenness caused by putty and the final paint comes out perfect. Thus, you get both protection and good finish.

    14. Question 14. What Is The Role Of Primer Paint?

      Answer :

      Primer paint is a preliminary layer of coating that is applied on the materials prior to the paint. It ensures that the paint adhesion to the surface is proper, enhances the durability of paint, and imparts extra safety to the surface being painted. Primer also seals pores in permeable materials, and averts bleeding from knots. Of suitably applied, primers will enhance the life of the paint, and also improve its appearance.

    15. Question 15. What Is The Pre-painting Procedure For Interiors?

      Answer :

      The pre-painting procedure for Interiors includes the following steps: 

      1. Check surface for dampness or water seepage. 
      2. Rectify the water seepage problem at the source. This could mean repairing leaking plumbing or cracks in the exterior walls. 
      3. Any loose plaster should be removed from the wall. Check for loose plaster by tapping on the walls. Any hollow sound means the plaster is loose. 
      4. Masonry work to be undertaken to fill up all cracks and repair broken plaster.

    16. Question 16. What Should Be Taken Care Of While Painting?

      Answer :

      While Painting you need to keep in mind some Tips: 

      1. To save on costs, buy paint in the largest pack possible. 
      2. Stir and strain the paint thoroughly before application. 
      3. Rectify existing surface problems like cracks/seepage, etc before the actual painting process. 
      4. Ensure that the paint is bought from an authorized dealer. 
      5. Ensure that the shop has an additional quantity of paint in case you need it later (of course, at our dealers especially Colour World, you will not find this problem.)
      6. If you are using thinners, primers and undercoats, ensure that they are of good quality. 
      7. Always clean spilt/splashed paint with a recommended thinner while it is still wet.

    17. Question 17. What Precautions Should Be Taken While Painting?

      Answer :

      While painting, one must take a few precautions, such as: 

      1. Do not use cotton rags for cleaning, use soft synthetic or muslin cloth.  Otherwise, threads will stick to the surface leading to a patchy, uneven finish. 
      2. Do not apply the next coat without the first one drying; otherwise you will have a wrinkly, patchy finish as well as loss of gloss. 
      3. Do not sandpaper very hard, otherwise there will be scratches, roughness and poor gloss. 
      4. Do not apply very thick coats, otherwise there will be a thick rough finish, resulting in slow drying. 
      5. Avoid mixing paints yourself. Buy readymade paints as far as possible, otherwise there will be patchy and inconsistent columns in the finish.

    18. Question 18. Can One Use Kerosene For Thinning Of Paint?

      Answer :

      We do not recommend you use kerosene for thinning of paint; otherwise there will be delayed drying and reduction in gloss.

    19. Question 19. What Happens If Thick Layer Of Putty Is Applied?

      Answer :

      If a thick layer of putty is applied there is a possibility of cracks developing after a period of time.

    20. Question 20. Can One Mix Paints By Themselves?

      Answer :

      Avoid mixing paints yourself.  Buy readymade paints as far as possible, otherwise there will be patchy and inconsistent columns in the finish.

    21. Question 21. Can Paint Be Applied Directly On Putty?

      Answer :

      We recommend you do not apply finished paint directly over putty; otherwise you will get an uneven finish. Always apply a coat of primer over putty and then the final coat.

    22. Question 22. Are Asian Paints Products Leads Free?

      Answer :

      Yes, all our products have no added lead.

    23. Question 23. Is There A Discount On Asian Paints Products?

      Answer :

      We do not retail our products directly. You will have to purchase the paints from our authorized dealer, and for any discounts, it’s the dealers discretion. Please note the pricing is done in such a way that the larger quantity you buy, the less you pay in proportion.

    24. Question 24. How Different Are Paints From Lime Wash?

      Answer :

      Lime wash is a very low substitute for paint. It has a poor finish, is neither washable nor durable. Also there is no choice of colour. Lime wash rubs off on hands, clothes etc from the walls easily.

    25. Question 25. Does An Asian Paint Make Only Wall Paints?

      Answer :

      Apart from wall paints, we offer paints for wood, metals and paints for automobiles. There is a huge variety of colours to choose from.

    26. Question 26. Can It Be Directly Applied Without Royale Undercoat?

      Answer :

      It can be used over Royale Play also but it should definitely be avoided over Royale Aspira. Since Aspira is hydrophobic and adhesion will be an issue.

    27. Question 27. What Are Cement Paints?

      Answer :

      Cement paint consisting of white cement, extenders, with few additives, colourants to make it either white or coloured cement. It is used as coating normally for exterior side of building and is cheapest option.

    28. Question 28. Does An Asian Paint Make Cement Paint?

      Answer :

      Cement paint, though used extensively for exteriors, does not last very long. We do have a brand of cement paint.  However, it is best to use a good exterior paint finish like Apex Ultima, Apex Weather Proof Exterior Emulsion or a more economical paint like Ace Exterior Emulsion.

    29. Question 29. Are All Paints Washable?

      Answer :

      Royale, Apcolite Emulsion, Tractor Distemper, Apcolite Luster, Apcolite Matt and all the enamel paints from Asian Paints are completely washable. They give a good finish to walls and can very easily clean any dirt or stains.

    30. Question 30. Do Paints Need To Be Mixed To Get A Good Colour?

      Answer :

      It is not a good idea to mix paints to get a particular shade. You will not get exactly the same shade from wall to wall, and the finish will be patchy and irregular.  So, it is always better to use available shades. They are standard across all packs and never vary. Asian Paints offers you a wide range of shades to choose from.

    31. Question 31. How Can The Walls Be Maintained In A Good Condition? How Should One Keep The Painted Walls Clean?

      Answer :

      You can dust your walls from time to time. Remove stains with a sponge and mild soap while it is still wet. Take care not to press too hard while cleaning.

    32. Question 32. How Can Walls Be Protected From Insects?

      Answer :

      Paints do not attract insects. Kitchens can have insects due to the presence of food. Since most paints are washable, it is easy to keep the walls clean. However it is advisable to opt for regular pest control in your house.

    33. Question 33. Should A Newly Painted House Be Vacated For Some Time?

      Answer :

      Your house will smell a little but it is not necessary to vacate it. Keep the windows open and the smell will disappear faster.

    34. Question 34. Is There Any Paint Which Provides A Cooling Effect?

      Answer :

      We are sorry to inform you that we do not have paints which provide a cooling effect.

    35. Question 35. Is There Any Specific Exterior Paint For Painting A Brick Wall To Be Used As Screen For A Projector?

      Answer :

      We don't manufacture any paint that can be used as Projector Screen. However, one can use Exterior Paints like Apex (White), Apex Ultima (White) after smoothening the exterior surface with exterior putty (Asian Wall Putty) to be used as a Projector Screen.

    36. Question 36. Can Asian Paints Products Be Purchased Online Via Website And Will They Be Delivered At Home?

      Answer :

      There is no option of online payment currently. Also, we do not deliver paints directly as of now. It is retailed via our dealer network only.

    37. Question 37. What Is The Difference Between Royale Luster And Royale Luxury Emulsion / Apcolite Emulsion?

      Answer :

      The primary difference between Royale Luster and Royale Luxury Emulsion/Apcolite Emulsion is that Royale Luster helps in the development of Daana Pattern. This is basically due to the difference in viscosity of the product compared to other emulsions and Luster finish always has a slightly higher sheen level than any other emulsion. Luster finish can also be used as a flat finish without Daana Pattern, where it will look and perform like Royale Emulsion but with slightly higher sheen. Royale Luster would primarily be used for bringing out the Daana Pattern on the walls which is not possible with a regular Emulsion. Also the surface preparation for Royale Luster for Daana Pattern is different where Primer + Putty + Asthar (1 part enamel and 1 part solvent primer) is used for base preparation and then the top coat of Royale Luster is applied without dilution with a long nap roller to bring out the Daana Pattern.

    38. Question 38. Which Is Better - Asian Paints Oil Based Primer Or Water Based Primer? An Opinion Is That If One Uses Oil Primer, The Paint Durability Is Not As Much As Water Based Primer.

      Answer :

      Oil Primer is nothing but Deco prime Wall Primer -Solvent Thinnable. It will not reduce any durability of the Top coat. It has good compatibility with all Asian Paints Interior Products.

    39. Question 39. What Is The Substitute Of Mineral Turpentine (as You Recommended For Touch Wood As A Thinner) Because Mineral Turpentine Is Not Available With Paint Dealers?

      Answer :

      Kerosene/White Spirit are not suitable as a solvent due to incompatible chemical properties of Touchwood. It may lead to lesser durability, poor gloss and slow drying. MTO or Mineral Turpentine Oil is commonly available in Paint Dealer shops/ Hardware shops. It is often locally called as "Tarpin Oil". Please check with the Dealer if the solvent that he calls "Tarpin Oil" is used as solvent for Enamel Paints. If yes, then it can also be used for Touchwood.

    40. Question 40. How Do I Remove Apex Ultima Stains From Clothes?

      Answer :

      There is no specific chemical available to remove Ultima stains from Cloth. You may try regular detergent (soaked for overnight) and then try and remove by wire brush.

    41. Question 41. How Can I Remove Paint Stains From Granite?

      Answer :

      There is no permanent solution to it. One can try NC thinner available in the market or stain remover from any branded company for removing the same. But chances of granite losing gloss cannot be eliminated. Hence, one needs to be careful while removing.

    42. Question 42. What Is The Difference Between Emulsion And Enamel?

      Answer :

      Emulsion paint is water based with some additives to make it more durable, but can usually be scrubbed off with water and detergent. Enamel paint is solvent based, and permanent. It can only be removed with a solvent. Use emulsion to cover large surfaces cheaply and where you may want to change the colour - use enamel paint (which is much more expensive).

    43. Question 43. What Are The Main Reasons For Failure Of Paint After Application On Surface?

      Answer :

      The main reasons of paint failure after application on surface are the application and improper treatment of surface.

    44. Question 44. On What Factors Does Wet Film Thickness Depend?

      Answer :

      The applied wet film thickness depends on many variables such as the type of coating, application method (air spray, brush, roller, airless spray, electrostatic, tribo gun, etc.), equipment quality, operator, substrate material, the size and shape of the part etc. Incorrect coating thickness could lead to technical problems or excessive costs.

    45. Question 45. What Problems Can A Very Low Dry Film Thickness Lead To?

      Answer :

      Extremely low dry film thickness can lead to: 

      1. Insufficient corrosion protection 
      2. Hiding power problems 
      3. Erosion - removal of paint film from selected areas 
      4. Grinning - underlying surface is visible 
      5. Rust Spotting 
      6. Undercutting - visual corrosion beneath the film

    46. Question 46. What Problems Can Very High Dry Film Thickness Lead To?

      Answer :

      Extremely high film thickness causes problems like: 

      1. Extra material costs 
      2. Sagging (Sags), Runs - downward movement of paint soon after application 
      3. Alligatoring - very large cracking 
      4. Cracking 
      5. Mud cracking - paint appears as dried-out mud flat with network of random cracks 
      6. Tackiness - stickiness in film

    47. Question 47. What Is The Role Of Primer In Paint?

      Answer :

      Primer paint is the preliminary layer of coating that is applied on the materials prior to painting. It ensures that the paint adhesion to the surface is proper, enhances the durability of paint, and imparts extra safety to the surface being painted. Primer also seals pores in permeable materials, and averts bleeding from knots. Of suitably applied, primers will enhance the life of the paint, and also improve the appearance.

    48. Question 48. What Is The Difference Between Exterior Pu And Interior Pu?

      Answer :

      Exterior PU has UV Guards which help against UV rays, also, wood in exterior tends to expand and contract more as compared to Interiors – Hence Exterior PU is flexible enough to not crack.

      Interiors on the other hand require being stronger in other properties like: 

      1. Scratch Resistance 
      2. Stain Resistance 
      3. Heat resistance, etc these properties and stronger in case of Interior PU.

    49. Question 49. Why Are Darker Shades Are More Expensive?

      Answer :

      Dark shades are more expensive due to the pigment's (mostly organizing) which are added to colour the base and get the required shade. Darker shades mean more quantity of pigments.

    50. Question 50. I Want To Sample Some Shades Of Royale, But I Don’t Want To Do This In Any Of My Rooms. How Can I Do The Same?

      Answer :

      Royale being the world-class luxury paint with Perfect Finish™ needs to be applied on a completely smooth and dry surface. We request you to keep such a patch identified and these patches will be in nice shapes, so they will only add some drama to your room.

    51. Question 51. Tell Me About Special Effect Paint From Asian Paints ?

      Answer :

      Royale Play is Special Effects Paint from our collection. It is a two-tone, soft textured paint that will add dimension to your walls with its range of special effect finishes; Spatula, Brushing, Combing, Sponging, Color wash, Ragging, Dapple, Weaving, Crinkle and Canvas. Royale Play is a water based special effects finish, which is washable, water repellent, stain resistant and very easy to clean. Further, dust pick up is very low, allowing your walls to retain their looks for a long time with minimum of effort.

    52. Question 52. Which Cities Are Royale Play Metallic Products Available In?

      Answer :

      It’s available in all cities except Cochin and Coimbatore through APHS.

    53. Question 53. What Is The Change In Royal’s Visual Identity?

      Answer :

      The word mark has become more compact. It is not stretched horizontally as earlier. The 3 dots on Royale have been shifted from ‘y’ to ‘o’ to make it look more premium.

    54. Question 54. How Is Royale Play Different From Royale And Royale Glitter?

      Answer :

      Royale and Royale Glitter Collection are flat paints with a wide variety of shades. Royale Play is a special effects texture paint which is applied over a base coat of Royale. It is a translucent paint and the textures are created with special tools – the effects are a combination of the base coat of Royale and top coat of Royale Play. Like Royale, Royale Play is also washable, smooth and all the other properties are akin to that of Royale.

    55. Question 55. What Is Teflon™?

      Answer :

      Teflon is a high performance range of quality engineering additives, which give special and superior properties, such as: 

      1. Easy clean 
      2. Non Stick and Repellent Surface 
      3. High Durability

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial