Apache Drill Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Apache Drill Interview Questions & Answers

Are you a software engineer with commendable knowledge in Data ware house? Are you willing to explore career in SQL and database then logon to www.wisdomjobs.com. Apache Drill is an open source software frame work that supports data intensive distributed applications for interactive analysis of large scale datasets. Drill is the open source version of Google ‘s Dremel system which is available as an infrastructure service called Google Big Query. It supports a variety of NoSQL databases and filesystems, including HBase, MongoDB, MapR-DB, HDFS, MopEDS, AmazonS3, Google cloud storage, Swift,NAS and local files. A single query can join data from multiple datastores. For example you can join a user profile collection I. MongoDB with a directory of event logs in Hadoop. So track down your career as Drill Site Leader, Machine Operator, Apache Drill Engineer, Hadoop Developer, Hadoop Administrator and rock your future by looking into apache drill job interview questions and answers.

Apache Drill Interview Questions

Apache Drill Interview Questions
    1. Question 1. What Is Apache Drill?

      Answer :

      Apache Drill is a Schema-free SQL Query Engine for Hadoop, NoSQL and Cloud Storage and it allows us to explore, visualize and query different datasets without having to fix to a schema using ETL and so on.

      Apache Drill is also Analyse the multi-structured and nested data in non-relational data stores directly without restricting any data.

      Apache Drill is the first distributed SQL query engine and it contains the schema free JSON model and its looks like -

      • Elastic Search
      • MongoDB
      • NoSQL database
      • And SO on

      The Apache Drill is very useful for those professionals that already working with SQL databases and BI tools like Pentaho, Tableau, and Qlikview.

      Also Apache Drill supports to -

      • RESTful,
      • ANSI SQL and
      • JDBC/ODBC drivers

    2. Question 2. What Datastores Does Drill Support?

      Answer :

      Drill’s main focused on non-relational data stores, including Hadoop, NoSQL and cloud storage.

      The following datastores are -

      • NoSQL - HBase and MongoDB
      • Cloud Storage - Amazon S3, Google Cloud Storage, Azure Blog Storage and Swift
      • Hadoop - MapR, CDH and Amazon EMR

    3. Question 3. How Does Drill Achieve Performance?

      Answer :

      • Distributed query optimization and execution
      • Columnar Execution
      • Optimistic Execution
      • Pipelined Execution
      • Runtime compilation and code generation
      • Vectorization

    4. Question 4. What Are The Main Differences Between Spark Sql And Apache Drill?

      Answer :

      The Spark SQL only supports a subset of SQL but Apache Drill supports ANSI SQL.

      Querying data in Spark SQL with help of languages like Java, Scala or Python but Apache Drill querying data with helps of MySQL or Oracle.

    5. Question 5. Is Spark Sql Similar To Drill?

      Answer :

      No

    6. Question 6. How Does Drill Support Queries On Self-describing Data?

      Answer :

      • JSON data model
      • On-the-fly schema discovery

    7. Question 7. Do I Need To Load Data Into Drill To Start Querying It?

      Answer :

      No, The Drill can query data in-situ.

    8. Question 8. What Clients Are Supported?

      Answer :

      • BI tools via the ODBC and JDBC drivers (eg, Tableau, Excel, MicroStrategy, Spotfire, QlikView, Business Objects)
      • Custom applications via the REST API
      • Java and C applications via the dedicated Java and C libraries Comparisons

    9. Question 9. Does Drill Replace Hive?

      Answer :

      Hive is a batch processing framework most suitable for long-running jobs. For data exploration and BI, Drill provides a much better experience than Hive.

      In addition, Drill is not limited to Hadoop. For example, it can query NoSQL databases (eg, MongoDB, HBase) and cloud storage (eg, Amazon S3, Google Cloud Storage, Azure Blob Storage, Swift).

    10. Question 10. What Does A Drill Query Look Like?

      Answer :

      Drill uses a decentralized metadata model and relies on its storage plugins to provide metadata. There is a storage plugin associated with each data source that is supported by Drill.

      The name of the table in a query tells Drill where to get the data:

      SELECT * FROM dfs1.root.`/my/log/files/`;

      SELECT * FROM dfs2.root.`/home/john/log.json`;

      SELECT * FROM mongodb1.website.users;

      SELECT * FROM hive1.logs.frontend;

      SELECT * FROM hbase1.events.clicks;

    11. Question 11. What Sql Functionality Does Drill Support?

      Answer :

      Drill supports standard SQL (aka ANSI SQL). In addition, it features several extensions that help with complex data, such as the KVGEN and FLATTEN functions. For more details, refer to the SQL Reference.

Hadoop Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Hadoop Tutorial