Anaesthesia Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Anaesthesia Interview Questions & Answers

Are you a medical graduate? Wanted to do the specialization course in anaesthesia? Or do you want to become anaesthesiologist? Then look on to wisdom jobs online site. Anaesthesia is referred to practice of administering medications either by injection or by inhalation that block the feeling of pain and other sensations, or that produce deep state of unconsciousness that eliminates all sensations which allow medical and surgical procedures to be undertaken without causing discomfort. Anaesthesiologist duty is to monitor the patient’s vital signs during surgery. And he administers local or general anaesthesia to the patient. So, all medical graduates and nursing students who are interested to work as anaesthetist can have a look at the below given Anaesthesia job interview questions and answers.

Anaesthesia Interview Questions

Anaesthesia Interview Questions
    1. Question 1. Can You Die From General Anesthesia?

      Answer :

      “For a patient to die on the operating table is rare — but for patients with serious problems in their medical history, post-traumatic stress after a long operation can under some circumstances lead to death.” Complications relating to anesthesia are rare, and can usually be brought under control very quickly.

    2. Question 2. What Type Of Anesthesia Is Used During Surgery?

      Answer :

      General anesthesia. General anesthesia is an anesthetic used to induce unconsciousness during surgery. The medicine is either inhaled through a breathing mask or tube, or given through an intravenous (IV) line. A breathing tube may be inserted into the windpipe to maintain proper breathing during surgery.

    3. Question 3. What Are The Long Term Side Effects Of General Anesthesia?

      Answer :

      Side effects of general anesthesia include:

      • temporary confusion and memory loss, although this is more common in the elderly.
      • dizziness.
      • difficulty passing urine.
      • bruising or soreness from the IV drip.
      • nausea and vomiting.
      • shivering and feeling cold.
      • sore throat, due to the breathing tube.

    4. Question 4. Can Anesthesia Cause Memory Problems?

      Answer :

      Why anesthetics cause prolonged memory loss. ... Until now, scientists haven't understood why about a third of patients who undergo anesthesia and surgery experience some kind of cognitive impairment -- such as memory loss -- at hospital discharge. One-tenth of patients still suffer cognitive impairments three months later ...

    5. Question 5. Can Anesthesia Cause Confusion?

      Answer :

      Rarely, general anesthesia can cause more serious complications, including: Postoperative delirium or cognitive dysfunction – In some cases, confusion and memory loss can last longer than a few hours or days.

    6. Question 6. Do You Stop Breathing During General Anesthesia?

      Answer :

      Breathing Tubes: During your surgery you will probably not need any breathing device other than an oxygen mask, if you are having local or regional anesthesia, or sedation. General anesthesia decreases your ability to breathe on your own, and anesthesiologists have several ways to assist your breathing.

    7. Question 7. How Long Does Anesthetic Take To Wear Off?

      Answer :

      We're often asked how long the numb feeling will last. With most anesthetics, the tooth will be numb for 1-2 hours your lips and tongue will be numb for 3-5 hours from the time of injection. The numb feeling goes away as the blood flow carries it away from the injection site to be broken down or metabolized.

    8. Question 8. Do You Dream When You Are Under Anesthesia?

      Answer :

      Of course dreaming isn't the only unusual thing that happens under general anesthesia. One might experience hallucinations or “intraoperative awareness” — a state of paralysis during which you see yourself undergoing surgery but are unable to move or speak.

    9. Question 9. Do All Anesthesia Put You To Sleep?

      Answer :

      General anesthesia is treatment with certain medicines that puts you into a deep sleep so you do not feel pain during surgery. After you receive these medicines, you will not be aware of what is happening around you.

    10. Question 10. Do They Use Anesthesia For An Endoscopy?

      Answer :

      Propofol requires different patient monitoring during the procedure and, depending upon circumstances, may require anesthesia personnel, and so involve additional patient cost. Most of the time, the medicine is given through a vein. Some patients have their endoscopic procedures done without sedation.

    11. Question 11. Can You Feel Pain During Anesthesia Awareness?

      Answer :

      The condition, called anesthesia awareness (waking up) during surgery, means the patient can recall their surroundings, or an event related to the surgery, while under general anesthesia. Although it can be upsetting, patients usually do not feel pain when experiencing anesthesia awareness. 

    12. Question 12. What Are The Chances Of Dying From Anesthesia?

      Answer :

      “It varies depending on the kind of procedure and condition of the patient, but in general, it's extremely safe to go under general anesthesia— we're talking about having less than 1 in 10,000, maybe 1 in 100,000 chance for anything to happen from the anesthesia itself.”

    13. Question 13. Is Endoscopy A Painful Procedure?

      Answer :

      The endoscopy procedure. An endoscopy isn't usually painful, and most people only experience some mild discomfort, similar to indigestion or a sore throat. Theprocedure is usually carried out while you're conscious.The endoscope will be carefully inserted into your body.

    14. Question 14. How Rare Is Anesthesia Awareness?

      Answer :

      Several studies put the incidence of anesthesia awareness at 0.1% of all general anesthesia patients. That works out to be about 21,000 of the 21 million people in the U.S. who get general anesthesia in a typical year.

Medical Terminology(adaptive*) Tutorial

Anaesthesia Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Medical Terminology(Adaptive*) Tutorial