ActiveX Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

ActiveX Interview Questions & Answers

Microsoft developed a software framework called ActiveX where it follows the earlier COM (Component Object Model) and Object Linking and Embedded technologies. These methods were applied on data that is downloaded from internet. Many browsers support this framework to load the data during browsing. One can check the availability of the job across cities including Bangalore, Pune, Chennai and Hyderabad. ActiveX job includes handling the compatibility checks and integrating the new technologies and software updates in the framework to be applied for the data. Wisdomjobs has interview questions which are exclusively designed for job seekers to assist them in clearing job interviews. ActiveX job interview questions and answers are useful to attend job interviews and get shortlisted for job position.

ActiveX Interview Questions

ActiveX Interview Questions
    1. Question 1. Explain Object Serialization?

      Answer :

      A serialized object represents the type of data stored in the object, its information. Object serialization is a process of reading or writing an entire object from a file. This helps in saving session state information by servlets, for sending parameters for Remote Method Invocation (RMI) calls.

    2. Question 2. Explain About Guid?

      Answer :

      Globally Unique Identifier - A 16-byte number generated by Microsoft programs that uniquely identifies a network or user or computer or document. It is one of the elements of information that can be passed when you connect to an Internet site, and it may be stored in cookies.

      A globally unique identifier (GUID) is used for unique IDs. No two GUIDs are the same no matter what computer they were generated on. The attribute clsid defines the GUID of the associated ActiveX control to use.

    3. Question 3. How Com Provide The Language Transparency?

      Answer :

      COM defines an API to allow for the creation of components for use in integrating custom applications or to allow diverse components to interact.

      But in order to interact, components must adhere to a binary structure specified by Microsoft.

      As long as components adhere to this binary structure, components written in different languages can interoperate.

    4. Question 4. Explain About Type Library?

      Answer :

      A file or component within another file that contains standard descriptions of exposed objects, properties, and methods

      A type library contains a binary description of an interface exposed by a COM-component. In this sense, they contain the same information that is contained in an IDL (Interface Definition Language) file.

    5. Question 5. Explain What Is Component Object Model?

      Answer :

      COM defines an API to allow for the creation of components for use in integrating custom applications or to allow diverse components to interact.

      But in order to interact, components must adhere to a binary structure specified by Microsoft.

      As long as components adhere to this binary structure, components written in different languages can interoperate.

    6. Question 6. Explain What Is Iunknown Interface?

      Answer :

      IUnknown interface provides clients like DirectX control of to get pointers to other interfaces. All COM interfaces are inherited from IUnknown interface. It is used In multiple inheritance where the various interfaces can share one implementation of IUnknown.

    7. Question 7. Define Activex And Ole?

      Answer :

      Object Linking and Embedding (OLE) is about using documents generated by one application inside another application.

      ActiveX is a Microsoft rebranding of OLE with more focus on smart Windows controls.

    8. Question 8. Define Shallow And Deep Copy?

      Answer :

      A shallow copy just copies the values of the data as they are. Even if there is a pointer that points to dynamically allocated memory, the pointer in the copy will point to the same dynamically allocated.

    9. Question 9. Explain Stl, Standard Template Library?

      Answer :

      STL contains classes, algorithms, and iterators. It contains set of ready to use C++ classes that can be used with built in type and user defined operations. STL uses templates to achieve the results.

    10. Question 10. What Are Some Other Development Tools That Support Creating And Using Activex Controls?

      Answer :

      1. MFC
      2. ATL
      3. C++
      4. VB through Visual Studio.

    11. Question 11. What Is An Ole Custom Control?

      Answer :

      We can customize these objects by saving into image

    12. Question 12. What Is Frontpage?

      Answer :

      Front page is a software used to design a webpage.

    13. Question 13. What Is Activex Control?

      Answer :

      Activex control is a ready to use control..... In our system there will be some inbuilt active x controls given by the os, such as...windows media player ,calender etc...thease controls can be used in any platform (c ,c++,java,dotnet....).So we can also create the active x controls that can be used anywhere in any application...using actrive x controls in vc++ is very easy

    14. Question 14. What Are The Two Types Of Events Generated By Activex Controls?

      Answer :

      1. Stock events
      2. Custom Events

    15. Question 15. What Is An Activex Interface?

      Answer :

      An ActiveX interface is a group of related functions that are grouped together.

    16. Question 16. What Is An Activex Method?

      Answer :

      A method is an exposed function that can be applied to a  control via the IDispatch interface.

    17. Question 17. What Are The Properties Exposed By Activex Controls?

      Answer :

      1. Stock: These are standard properties supplied to every control, such as font or color. The developer must activate stock properties, but  there is little or no coding involved.
      2. Ambient: These are properties of the environment that surrounds the control - properties of the container into which it has been placed.  These can't be changed, but the control can use them to adjust its own properties.  For example, it can set the control's background color to match the container's  background color.
      3. Extended: These are properties that the container  handles, usually involving size and placement onscreen.
      4. Custom: These are properties added by the control  developer.

    18. Question 18. What Does The Logo Mean?

      Answer :

      This comes at the comiplization time, If we give the LOGO option to the compiler, it take a bitmap file (i.e, ) as logo before loading the Application.

    19. Question 19. Using Activex In Webplayer?

      Answer :

      There is no way to execute any bit of native code in the webplayer, even when it's installed on the users pc, which actually doesn't smaller the security issue. System services as "format" are also available on the users pc, but to be able to call it from a webplayer.

    20. Question 20. How Can I Send A Command From Unity's Activex Control To My Windows Form Application?

      Answer :

      As the Unity ActiveX-control, while "technically supported" is not really documented (or "really supported" ), The only real option for communication between the container and the Web player would be via a network connection and your own proprietary communications protocol.

ActiveX Related Tutorials

ActiveX Related Interview Questions

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Microsoft Foundation Class Library (MFC) Tutorial