# How to Calculate Salary Hike

Posted on 23rd Jul 2018 | 7726 views

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

## How to calculate salary hike

To calculate salary hike following data needs to be taken in to account salary is a form of periodic payment from an employer (government, institution, organization). So final net salary can be calculated as the basic salary grade pay miscellaneous allowances.p

Following are definitions terms used in calculation

Basic salary- basic pay without including allowances, for example if your pay scale is 5200-20200 grade pay 2000 then your pay will be 5200+2000= 7200.

DA ( Dearness Allowances)- calculated as a percentage on basic salary, it increases from time to time in presents time it is 120 %b of basic salary.

HRA ( House rent allowance)- HRA given to the employee for accommodation rent, but it will be different in urban and rural areas but approximately HRA is half of pay band, for example employee pay band is 2000 then he/she will get approximately 1000-1200 as a house rent.

TA (Travelling allowances) - TA stand for travelling allowances given when employee travel for business purpose.

Allowances are provided depending upon the establishment/ company rules

## Salary hike calculator

To calculate salary hike let’s consider following example

These are the rates of a government employee and the rates are according to the 7th pay commission

Assuming following rates

Rs 5200 = the minimum starting basic salary for employee

20200= the maximum salary paid to the employee

## Calculate hike percentage

When employee is appointed in this pay scale, Basic Salary for the purpose of increment will be:

Rs 5200 + 1800 = 7000

Next year, he/she will be given an increment of 3% i.e. = 3% of 7000 = 210

Hence the basic salary for the next year will be = Rs 5200 +Rs 210 = 5410

In the same way, employee will be getting increment every year till he/she reaches the upper limit of Rs 20200

## Hike Percentage Calculator

Work out the difference (increase) between the two salaries i.e.

Increase of salary = New salary - Original salary or old salary

Then: divide the increase by the original number and multiply the answer by 100.

% salary increase = Increase of salary ÷ Original salary × 100.

## Salary hike percentage formula

Salary hike Percentage formula = ((percentage of new salary- old salary)/ old salary) x100

## 0 Comments on How to Calculate Salary Hike

Comment as a guest:

### POPULAR POSTS

 What is Appointment letter Format? 26th Jun 2018 Top 10 facts why you need a cover letter? 08th Jun 2018 Are you looking for a job in Event Management? 28th May 2018 Pharmaceutical job opportunities on rise in Gulf 23rd May 2018 MNC Vs Startup: Are you Confused to Choose between? 08th Aug 2017 Perspectives of Unemployment in India 30th Jun 2013

View All

How consistently does your organization reward you for good work?

Very difficult

Reasonably consistently

Not at all consistently

View All

View All

View All